Anna van der Breggen over Tokio en corona: 'Pieter zei ons dat Spelen doorgaan'

De wereldkampioene over de Spelen en over corona. Ze is niet de egoïstische topsportster die blind is voor wat er in de rest van de maatschappij gebeurt.
anna van der breggen

In haar laatste seizoen als profwielrenster staan de Olympische Spelen in Tokio met een uitroepteken erachter omcirkeld in haar agenda. Maar de laatste tijd is er veel desinformatie over het doorgaan van die Spelen in verband met het coronavirus. In een podcast van de NOS vertelt Anna van der Breggen erover.

Ze heeft geruststellende woorden in petto voor de sportliefhebber, en ook voor zichzelf. "Pieter (van den Hoogenband, de Chef de Mission, red.) heeft ons in een zoommeeting verteld dat het doorgaat en we niet moeten luisteren naar alle andere informatie die er is. het ziet er nu goed uit. Dus dat zit nu in m'n hoofd en daar train ik voor. Mochten ze toch niet doorgaan, dan stop ik trouwens ook."

Van der Breggen is ook niet blind voor de reden voor al die onzekerheid, het coronavirus. Ze weet heel goed dat ze een geluksvogel is. "Als ik vanuit trainingskamp op Spanje iets op social media zet, krijg je reacties als 'ja, jij wel'. Dat besef ik heel goed. Ik weet in wat voor topsportbubbel we leven en dat we ons gelukkig mogen prijzen als sporters."

Ze heeft zelfs meer informatie dan de gemiddelde Nederlander, want voor Van der Breggen professioneel ging fietsen, studeerde ze verpleegkunde. "Ik heb nog veel contact met studiegenootjes van toen, die nu vriendinnen zijn. Dan komt het wel binnen. Ik weet hoe complex het is om in een ziekenhuis te werken en welke verantwoordelijkheden je hebt. Het is zo ontzettend hard werken. Daarom heb ik ook wel een beetje een dubbel gevoel bij die topsportbubbel."

Laatste nieuws