Dit zijn de meningen uit de wielerwereld over het UCI-verbod op bovenbuisdalen

De meningen zijn zoals altijd in het wielrennen verdeeld...

super tuck

De UCI maakte vrijdag bekend dat het - samen met nog een hoop andere maatregelen - een verbod op het afdalen op de bovenbuis wil invoeren, samen met nog een hele rits aan andere maatregelen die per direct of in de loop van 2021 moeten ingaan (in het artikel hieronder lees je er alles over).

Over vooral het verbod op super tuck, zoals het afdalen op de bovenbuis internationaal bekendstaat, ontstond veel ophef. Hier lees je enkele meningen van voor- en tegenstanders.

Patrick Lefevere is tegen het verbod, maar hij is zowaar genuanceerd...

Geen wielerkwestie zonder dat Patrick Lefevere z'n mening geeft, maar voor de verandering is hij in Het Nieuwsblad genuanceerd: ’Voor mij had het verbod niet gehoeven. Het is iets van de renners van nu, wat voor de oudere generatie onnatuurlijk aanvoelt. Maar of het daarom onveilig is? Veel Super Tuck-valpartijen heb ik nog niet gezien. Anderzijds is er kopieergedrag bij de jeugd en daar leidt het wel tot valpartijen. Ik ga een profrenner niet vertellen hoe hij op de fiets moet zitten, maar ik ben ook niet verontwaardigd als de UCI die specifieke positie niet wil zien.'

Veel renners waren minder genuanceerd, Michal Kwiatkowski was het meest uitgesproken

De Pool vroeg zich na de derde etappe van de Ster van Bessèges, waarin hij en anderen ten val kwamen door olie op de weg, of de UCI zich niet beter druk kan maken om andere veiligheidsmaatregelen dan het afdalen op de bovenbuis. Hij plaatste twee verontwaardigde tweets.

Tom Pidcock is dan weer een man van weinig woorden

En dus was één tweet met drie woorden genoeg voor de Brit..

Jonathan Vaughters van EF Education Nippo stelt vooral vraagtekens bij de besluitvorming binnen de UCI

De Amerikaan vraagt zich af of er überhaupt renners zijn geraadpleegd over de maatregelen die de UCI neemt - en maakt dat in een cynische tweet wat visueler middels een gifje...

En tot slot José de Cauwer, die voor het verbod is

Tijdens het commentaar van de Ster van Bessèges op Sporza vroeg medecommentator Renaat Schotte hem ernaar. Dit zei De Cauwer: "Als je op je buis zit, ben je heel onhandig. Het grote gevaar is dat ook de junioren dat gedrag kopiëren. Sommige nieuwelingen gaan nu al op hun buis zitten om een viaduct af te rijden. En veel van die zware valpartijen bij de jongere renners halen de kranten niet. Ik vind het dus een goede beslissing."