Column | Ik verheug me nu al op de willekeur van de UCI bij het handhaven van de nieuwe regels

Onze redacteur voorziet diverse soaps bij alle nieuwe regels die de UCI dit seizoen invoert, en hij gaat er ten volle van genieten...

BREAKING: DE UCI VERBIEDT VANAF 1 APRIL FIETSEN. GEEN GRAP. HET PELOTON WORDT EEN OPTOCHT VAN KOORKNAAPJES!

Zo, nu ik dankzij caps lock en een overdreven Patrick Lefevere-achtig aangezet sarcasme je aandacht heb, wil ik hier even dieper ingaan op alle nieuwe regels (zie onder dit stuk) die de UCI invoert en van wielrennen een jurysport maakt - sorry, er zat nog een restje Patrick Lefevere-achtig aangezet sarcasme in me; nu is het allemaal weg.

In werkelijkheid vind ik de meeste regels eigenlijk wel prima. Super tuck schijnt veel copycatgedrag te veroorzaken bij de jeugd, zooi alleen wegflikkeren in daarvoor bestemde zones lijkt me zowel uit veiligheidsperspectief als uit natuurbeschermingsperpectief een goed idee en de maatregelen die veiligheid in de koers echt direct ten goede komen (betere hekken, etc.) zijn natuurlijk al helemaal een no brainer. (Oké, het tijdrithoudingverbod op de normale racefiets vind ik geloof ik wat erover.)

Maar het gaat er eigenlijk niet om wat ik of jij van die regels vinden. We kunnen hoog of laag springen, in tijdrithouding of met de ballen op de buis gaan liggen; de regels zijn er. Voldongen feit.

En daarmee gaan we vanaf 1 april fase twee in. Een fase waar ik me enorm op verheug als wielersoapliefhebber. Want we krijgen gegarandeerd een paar heerlijke afleveringen van Goede Houding, Slechte Houding, Onderweg Naar Diskwalificatie? en andere soaps op wielen voorgeschoteld (Buren vervalt nog wel steeds gewoon trouwens..) Niet met Ludo Sanders in de hoofdrol, maar een jurylid van de UCI en woedende wielrenners.

De willekeur bij het handhaven van al die nieuwe regels zal namelijk gepaard gaan met zoveel willekeur dat de uitdrukking 'dat slaat als kut op Dirk' opeens heel logisch klinkt. Dat relletje rondom de beloftenwereldtitel van Nils Eekhoff zal er helemaal niks bij zijn.

Want wat als een renner een bidon buiten de afvaldumpzone aan een jonge wielerfan langs de kant van de weg geeft? Bestraf je zo iemand echt? Wat is precies de definitie van tijdrithouding op de fiets? Is puur contact van de handen met de handlebars genoeg? Of houdt het in dat je altijd bij je rem moet kunnen? En dan het mooiste: er rijden 200 renners in een peloton; camera's en juryleden gaan nooit alles zien.

Jongens, dat meten van de soklengte was nog maar het begin; de wielersoapliefhebber gaat fantastische tijden tegemoet! We gaan tweets zien van Patrick Lefevere waar we ons nu nog helemaal geen beeld bij kunnen vormen. We gaan radeloze renners zien, die vertwijfeld in de rondte rijden. We gaan podiumceremonieën zien waar we live op tv een andere winnaar omgeroepen zien worden omdat er ergens een plastic wikkel in de bosjes is gevonden. Het wordt één grote, prachtige teringzooi!

(Ik sluit niet uit dat er toch weer wat cynisme en sarcasme in deze column is geslopen, overigens...)

Laatste nieuws