Dit is het Vueltaparkoers: Veel klimmen, twee tijdritten

Morgen is de officiële presentatie, maar het parkoers van de Vuelta ligt nu al op straat. Zoals we de laatste jaren gewoon zijn van de Vuelta wordt er wederom veel geklommen. De ronde start in Burgos en de laatste etappe, naar Santagio de Compostella, is (net als de openingsetappe) een tijdrit.

Dit is het Vueltaparkoers: Veel klimmen, twee tijdritten

Een blik op de etappes leert ons dat de Vuelta weer een ronde voor echte klimmers wordt. Niet geheel een verrassing natuurlijk. Liefst zeven keer wordt er bergop gefinisht en dan tellen we 4e en 6e etappe, die eindigen op een pittig heuveltje, niet mee. Etappe 11 tellen we ook niet mee als een 'echte' finish bergop, maar ook deze eindigt op een pittig heuveltje, voorafgegaan door een klim van tweede categorie.

Week 1

De Vuelta begint relatief makkelijk met een tijdrit van 8 kilometer. De eerste drie kilometers zijn glooiend, vanaf dan is het vals plat naar beneden en vlak. De tweede rit gaat er eentje voor de sprinters zijn, maar vanaf dan begint het feestje. Etappe drie finisht bovenop de Picón Blanco, een klim van eerste categorie. Etappe 4 is een verraderlijke heuvelrit met finish op een bultje en daags nadien is het weer sprinten geblazen. De vijfde rit finisht op de Alto de la Montaña de Cullera, een steil rotding. Vorig jaar won Tadej Pogacar in de Ronde van Valencia op deze klim. Hij versloeg Alejandro Valverde en Dylan Teuns.

Daags nadien staat er een loodzware bergrit, met 6 klimmen, op het programma. Finish is bergop op de Balcón de Alicante. Etappe 8 is weer voor de sprinters en de laatste rit voor de rustdag is weer klimmen geblazen. Finish ligt op de Alto de Velefique, eentje van buiten categorie.

Week 2

De tweede week begint met een rit met een listige heuvel in de finale. Etappe 11 is een rit voor de aanvallers. Het gaat de hele dag op en af. De finish ligt op een bultje. Daags nadien, in etappe 12, lijkt het weer feest te worden voor de aanvallers. Etappe 13 is weer een pure sprintrit. De 14e rit finisht boven op de Pico Villuercas, een klim van eerste categorie. Onderweg wordt er weer flink geklommen. De loodzware vijftiende etappe sluit de tweede week af.

Week 3

De derde rustdag zal meer dan welkom zijn. De derde week begint met een 'Spaans-vlakke' etappe, die op voorhand echt niet voor de sprinters zal zijn. Daarna volgen twee joekels van bergritten met beiden wederom finish bergop. De 17e rit finisht op de Lagos de Covadonga, de 18e op de Altu d'el Gamoniteiru. Etappe 19 is weer zo'n typisch Spaanse rit die alle kanten op kan.

Tot slot gaat het laatste weekend beslissend zijn. De voorlaatste etappe eindigt met een hele reeks van 5 klimmen. De finish ligt op een klim van 2e categorie. Tot slot is er nog een tijdrit. Geen parade door Madrid dit jaar. De slottijdrit is een kleine 34 kilometer lang en flink glooiend. Gaat de Vuelta hier beslist worden?