Het mooie verhaal achter de Piet Mondriaan-leiderstrui uit de Tour de la Provence

Letterlijk een kunsttukje, deze leiderstrui...
nairo quintana tour de la provence

De Tour de la Provence is nog een jonge koers - de vierdaagse etappekoers die van 11 tot en met 14 februari wordt verreden staat sinds 2016 op de kalender. En als je zelf geen historie hebt, dan moet je creatief zijn en 'm lenen. Dat snappen ze bij de organisatie van de Franse ronde maar al te goed en daarom beschikken ze sinds 2019 over de allermooiste leiderstrui van alle etappewedstrijden - ja, mooier dan het Giroroze; of nou ja, in elk geval specialer...

De leiderstrui van de Tour de la Provence is namelijk een trui met een fraai Piet Mondriaan-motief, die tussen 1984 en 1986 gedragen werd door de Franse ploeg La Vie Claire, een producent van organische levensmiddelen. In 1985 droeg Bernard Hinault het truitje met rode, gele, blauwe, zwarte en witte vlakken toen hij de Tour won, een jaar later Greg Lemond - als ze niet het geel aan moesten tenminste.

Als eerbetoon besloot de 40-jarige koersdirecteur Pierre Maurice Courtade twee jaar geleden dat dit bijzondere tricot de leiderstrui van zijn ronde moest worden. Het is overigens niet verwonderlijk dat Courtade met zo'n speciaal shirt op de proppemn kwam; hij is groot liefhebber van wielershirts en heeft zelf maar liefst een verzameling van 4000 shirtjes in huis.

De presentatiefoto van La Vie Claire uit 1984

De leiderstrui in de Tour de la Provence

Laatste nieuws