Sosa de beste op sprookjesachtige Ventoux, Poels komt sterk voor de dag

Ook de renners hadden sneeuw/ijspret op de fiets terwijl ze de Miont Ventoux beklommen in de Tour de la Provence
ivan sosa

Het was vanochtend maar de vraag of de renners de Mont Ventoux wel op konden - al stond er 'maar' een beklimming tot Chalet Reynard op zo'n 1400 meter hoogte op het prorgramma. Vrijdagnacht sneeuwde het namelijk flink op de mythische berg. Maar de organisatie deed er met sneeuwschuivers alles aan om de weg begaanbaar te maken, en dat lukte.

De klimmers konden zich dus laten zien op de iets meer dan 15 kilometer lange klim naar het skistation Chalet Reynard. De renners zullen er weinig oog voor hebben gehad, maar de berg lag er prachtig bij in de sneeuw, zo kun je op deze foto's, gemaakt door Team Arkea Samsic zien

Mooie plaatjes, maar dat hield ook in dat het koud was. Op het moment dat ze de klim opreden was het -2 graden bij Chalet Reynard. Omstandigheden die Groninger Bauke Mollema wel op het lijf gesneden zijn, zou je denken - hij is vroeger wel met slechter weer van zijn huis in Zuidhorn naar school in Groningen gefietst.

Maar Mollema was niet de beste Nederlander in koers, die eer was voor een sterke Wout Poels. In bijna sprookjesachtige omstandigheden (mist waar een beetje zon doorheen scheen) kon hij met de besten mee omhoog. Dat waren buiten de Limburger Julian Alaphilippe, Egan Bernal en Ivan Sosa.

Die laatste reed bijna de hele klim voor de groep der favorieten uit en Poels en Alaphilippe kregen het niet dicht. De Colombiaan van INEOS won en veroverde ook de leiderstrui. Daarachter kon Poels niet volgen toen Bernal en Alaphilippe met een kilometer te gaan gingen aanvallen. De kopman van Bahrain Victorious werd vierde op een halve minuut van Sosa. Bauke Mollema werd zevende in het groepje achter Poels.

Hieronder zie je de top van de dag en het algemeen klassement.

De top 10 van de dag

Het algemeen klassement met nog één (vlakke) rit te gaan

Laatste nieuws