Schijfremslachtoffer Matteo Jorgenson: 'Veel gevaarlijker dan velgremmen' 

De 21-jarige coureur van Movistar vertelt over z'n eigen, nogal slechte, ervaring met de remmen.
schijfrem

De schijfrem bij is inmiddels algemeen goed in het profpeloton en ook veel amateurs hebben ze op hun racefiets. Ze remmen formidabel, maar er kleven ook nadelen aan. Een paar daarvan stipte Chris Froome recent al aan in onderstaand artikel.

Het lijkt erop dat hij daarmee het schijfremdebat dat enige tijd geleden in de wielerwereld woedde weer enigszins nieuw leven inblies. Het ging toentertijd vooral over de veiligheid. De Amerikaan Matteo Jorgenson kan erover meepraten. De jonge (21) prof van Movistar was in 2019 tijdens Parijs-Roubaix voor beloften één van de 'schijfremslachtoffers'. Een remschijf van iemand anders doorboorde de kuitspier van zijn rechterbeen, waarna hij geopereerd moest worden.

"Ze zijn zonder twijfel gevaarlijker dan velgremmen. Het zijn 'open' onderdelen aan een fiets die ook nog eens heel heet worden, vooral tijdens een wedstrijd. Bij een massale valpartij is het dan vooral een kwestie van hoeveel pech je hebt. In mijn geval kwam ik bovenop een andere renners terecht, aan de kant waar de schijven zaten."

Toch is Jorgenson ook wel genuanceerd over de remkwestie. "Ik reed tot januari met velgremmen en dat ging prima, dacht ik. Maar toen ik in januari overstapte op een fiets met schijfremmen merkte ik het verschil in remkracht pas echt. Het was echt een schok voor me hoeveel later je nog kunt remmen. Wat dat betreft zou het dus echt een nadeel zijn om weer terug te keren naar velgremmen."

Maar de veiligheidskwestie blijft wel spelen. Afgelopen winter in het veld kwam het Nederlandse talent Shirin van Anrooij nog in een massale valpartij terecht, waarbij een schijf zich door haar arm sneed; veldrijseizoen voorbij...

Laatste nieuws