Italiaan Davide Cimolai vertelt openhartig over z'n eetstoornis: 'Oude generatie geeft verkeerde dingen mee'

Na Janez Brajkovic doet ook de renner van Israel Start-Up Nation z'n verhaal.
davide cimolai

Davide Cimolai is inmiddels 31 jaar. Dan mag je jezelf een ervaren wielrenner noemen. Maar de winnaar van etappes in onder andere Parijs-Nice en de Ronde van Catalonië kampte in het begin van z'n loopbaan met een eetstoornis - dit terwijl hij toch meer van het sprinterstype is.

Volgens de Italiaan zijn eetproblemen het belangrijkste vraagstuk in de wielerwereld op dit moment. Want hoewel Cimolai het onder controle heeft, is het nog steeds een probleem. "Er zijn renners die door een eetprobleem gestopt zijn. Ik ken iemand die er zes jaar mee gekampt heeft. Zelf heeft het me denk ik drie jaar van m'n carrière gekost, toen ik net professioneel wielrenner werd", vertelt hij aan de Italiaanse website Bici Pro.

Het probleem wordt mede in stand gehouden doordat oudere renners het verkeerde voorbeeld geven aan de jongeren die net overkomen naar de profs. "Zo ging het bij mij wel. Dat wordt wel beter, maar de oude generatie geeft verkeerde dingen mee aan de jongeren. Op een gegeven moment denk je dat alleen lager gewicht ertoe doet, terwijl nóg een kilo minder er ool voor kan zorgen dat je moet stoppen."

Er is uiteraard ook een rol voor de ploegen, vindt Cimolai. "Die zouden standaard iemand in dienst moeten hebben die je op je voedingspatroon wijst. Ik zou dat in mijn tijd fijn hebben gevonden. Je deed zelf maar wat toen. Vooral bij Itraliaanse ploegen heerst er niog een enorme incompetentie op dit gebied."

Overigens werken ploegen als Jumbo-Visma inmiddels al een tijdje met een diëtist. Cimolai is niet de eerste prof die naar buiten komt met het verhaal over z'n eetstoornis. Eerder dit jaar vertelde Janez Brajkovic al over zijn problemen.

  • Davide Cimolai

Laatste nieuws