Erik Dekker trots op zoon David: 'En heb Adrie ook een berichtje gestuurd'

Gisteren streden twee zoons van oud-renners tegen elkaar in de UAE Tour. De ene vader deed z'n verhaal.

erik dekker david dekker

Erik Dekker zat gisteren voor het eerst voor de buis als vader van een World Tour-coureur. De races van z'n zoon waren natuurlijk niet altijd op tv, maar dat zal vanaf nu anders zijn voor de 50-jarige vader van de sprinter van Jumbo-Visma. Iets om naar uit te kijken, toch? "Nou, als dit zestig keer per jaar gebeurt, poeh... Dat zou niet goed voor me zijn", grapt Dekker sr. in Langs de Lijn van de NOS over een waarschijnlijk erg hoge hartslag bij het kijken van de finale.

Maar zonder gekheid zat er ná de sprint een erg trotse papa op de bank toen hij had gezien dat David in de eerste etappe van de UAE Tour tweede werd achter Mathieu van der Poel. "Het is toch het Real Madrid van het wielrennen en dan meteen tweede worden! Ik had verwacht dat het een normale sprint zou worden omdat David nog tegen me had gezegd dat er wind tegen stond naar de plaatselijke omloop. Dus ik ging 's ochtends eerst andere dingen doen. Toen ik op m'n telefoon zag ik beelden van waaiers en zag ik ik dat hij erbij zat."

Dekker sr. ging onmiddellijk naar huis om te kijken. "Want dat kan David wel. Ik wist verder nog niet wie er nog meer bijzaten, maar toen ik hoorde dat van de echte sprinters alleen Viviani en Gaviria meewaren, wist ik dat-ie mee ging doen voor een mooie prijs. Toen ging m'n hartslag wel omhoog."

Eerste werd het niet, want er reed ook nog ene Mathieu van der Poel mee in de eerste waaier. Die was sterker dan zijn zoon in de sprint, maar dat mocht de pret niet drukken. "Supervet! Ik heb ontzettend veel reacties gehad. En ik heb zelf even een berichtje naar Adrie van der Poel gestuurd: 'die zoon van jou, die heeft ook wel talent'"

P.S. In de foto bij dit artikel zie je overigens Erik en een heel jonge David Dekker die net Nederlands kampioen is geworden bij Categorie 1.