Het tragische verhaal van voormalig Omloop-winnaar Ian Stannard: 'Mijn lichaam is zichzelf aan het vernietigen'

De Brit vertelt over zijn reuma. Een aangrijpend verhaal van de voormalig stoemper van Sky.
ian stannard

Menig wielerliefhebber heeft het nog op het netvlies staat. De Omloop van 2015. Ian Stannard in de tang bij drie man van QuickStep in de kopgroep. En niet de minsten: Tom Boonen, Niki Terpstra en Stijn Vandenbergh. Maar de Britse stoemper van Sky doet het onmogelijke: hij klopt de drie en wint voor de tweede keer achter elkaar Omloop Het Nieuwsblad.

Een jaar eerder verschalkte hij in het hondenweer Greg van Avermaet. Niet zo gek, want Stannard hield van de strijd tegen de elementen. Regen, wind, kou; het maakte hem allemaal niet uit. Hij fietste er dwars doorheen en was in die omstandigheden een van de beste coureurs van het peloton.

Nu is hij geveld door iets waar je niet tegen kunt strijden. Wat hadden we hem graag ook dit jaar weer aan de start gezien in het openingsweekeinde, maar het lot beschikte anders. Bij de 33-jarige Stannard werd in 2019 reuma geconstateerd, meer specifiek reumatoïde artritis. "Een progressieve auto-immuunziekte", legt Stannard uit aan de NOS. "De gewrichten in mijn lijf gaan erdoor ontsteken. Mijn lichaam is zichzelf aan het vernietigen, zeg maar", is de harde uitleg van de Brit.

"De klachten begonnen in de Vuelta van 2019. Mijn polsen waren zo opgezwollen en pijnlijk, dat ik niet eens mijn stuur kon vasthouden. De pijn in mijn enkels was het ergste, alsof ze bij elke omwenteling in brand stonden. Op pijnstillers heb ik die ronde uitgereden. Na de Vuelta zou het met wat rust wel goedkomen, dacht ik", vervolgt hij.

Maar de pijn en de klachten bleven. Uit bloedtesten bleek vervolgens dat het een stuk ernstiger was dan verwacht. "Tijdens de lockdown kwam het echt bij me binnen. Holy crap, wat als de pijn nooit meer verdwijnt?, spookte door m'n hoofd. Die pijn en twijfels hield ik voor mezelf. Ik wilde m'n omgeving zo weinig mogelijk laten merken."

De fiets moest hij dus aan de wilgen hangen, maar Stannard is inmiddels wel weer actief in de wielerwereld. Hij is ploegleider van Trinity, de procontinentale ploeg waar Tom Pidcock tot voor kort voor reed. Maar liever had hij natuurlijk vandaag de Omloop gereden. Het zit er helaas niet meer in voor Stannard. "Ach, dit was toch niet mijn wedstrijd geworden. Veel te mooi weer", besluit de Brit, die ondanks alle ellende zijn humor niet verloren is.

  • Ian Stannard

Laatste nieuws