Ian Stannard hangt fiets noodgedwongen aan de wilgen

Ian Stannard stopt noodgedwongen met wielrennen. De Brit, die sinds de oprichting in 2010, altijd voor INEOS en diens voorgangers koerste, kampt met reumatoïde artritis. Dit zorgt voor ernstige ontstekingen in zijn polsen, knieën en enkels.
Ian Stannard hangt fiets noodgedwongen aan de wilgen

"Het is teleurstellend om zo te moeten stoppen, maar het is duidelijk de juiste beslissing voor mijn gezondheid en mijn gezin", vertelt de tweevoudig winnaar van Omloop Het Nieuwsblad op de website van zijn team. "We hebben dit jaar alle opties onderzocht om er mee om te gaan en het team heeft me in elke stap begeleid. Ik begon te hopen dat ik het probleem tijdens de lockdown kon oplossen, maar zodra ik weer begon te koersen, wist ik dat mijn lichaam op geen enkel niveau meer zou kunnen presteren."

Richard Usher, de teamdokter van INEOS Grenadiers, geeft wat nadere uitleg. "Bij Ian werd 12 maanden geleden reumatoïde artritis vastgesteld. Daardoor krijgt hij ernstige ontstekingen in gewrichten. Ian heeft pijn in zijn polsen, knieën en enkels. We hebben verschillende behandelingen geprobeerd, maar uiteindelijk heeft Ian de beste beslissing genomen voor zijn gezondheid op lange termijn."

Stannard werd onder meer Brits kampioen en stond in 2016 op het podium van Parijs-Roubaix. Hij werd derde na Matthew Hayman en Tom Boonen. In 2014 en 2015 won hij Omloop Het Nieuwsblad. Met name die tweede was memorabel, omdat hij in de finale drie renners van Etixx-Quickstep (Boonen, Terpstra en Vandenbergh) in hun hemd zette. Het is naar eigen zeggen zijn mooiste zege. "Ik had het jaar ervoor mijn rug gebruiken en het herstelproces was het moeilijkste dat ik in mijn carrière heb moeten doorstaan. Om dan vervolgens drie renners van Quickstep te verslaan in de finale... Veel beter wordt het echt niet. Mensen vragen me nog steeds de hele tijd naar die overwinning."

Omloop Het Nieuwsblad 2015

  • Ian Stannard

Laatste nieuws