Nog één nachtje slapen! Het parkoers van Omloop Het Nieuwsblad: minder hellingen, meer kasseistroken

Morgen is het zover, dé zaterdag waar elke wielerfan reikhalzend naar uitkijkt: Omloopdag! Dat gebeurt wel op een iets ander parkoers dan anders. Je leest er hieronder over (en ook waar de belangrijkste scherprechters Muur van Geraardsbergen en Bosberg in de route liggen).

omloop het nieuwsblad

Jawel, nog maar één nachtje slapen en dan begint het echt! Die koersen in zonnige oorden zijn allemaal leuk en aardig, maar de wielersport is er eentje van tradities en de Omloop is het officiële startschot van het wielerseizoen.

Als dat startschot aanstaande zaterdag is gevallen in Gent (op de wielerbaan 't Kuupke, met publiek!) krijgen de renners een iets ander parkoers voorgeschoteld dan voorgaande jaren. In de 204 kilometers die ze naar Ninove brengen wachten er dertien hellingen en negen kasseistroken, met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg in de finale als scherprechters.

Die twee iconische hellingen worden aangedaan met nog 16 (Muur) en 13 (Bosberg) kilometer voor de boeg. Daarvoor wachten onder andere bekende namen als de Berendries, de Leberg en de Wolvenberg.

Het parkoers met alle hellingen en kasseistroken. | Beeld: Touretappe.nl

Maar er verandert ook iets. Want de Molenberg zit wegens werkzaamheden niet in het parkoers - een plek waar de finale al vaak begon. Maar de organisatie heeft een goed alternatief: een opeenstapeling van kasseistroken.

"De Molenberg wordt vervangen door de oplopende Marlboroughstraat in Sint-Blasius-Boekel en direct daarna de hellende Biesestraat in Sint-Kornelis-Horebeke, om de tweede keer naar de Haaghoek te trekken. Dat is een heel intense zone van vijftien kilometer die cruciaal kan worden", zegt parkoersbouwer Wim Van Herreweghe.

De kasseistrokenpassage begint op 40 kilometer van de streep.