Jolien D'hoore wint eerste etappe Healthy Ageing Tour, harde val Wiebes

Jolien D'hoore heeft de eerste etappe van de Healthy Ageing Tour gewonnen. Op het TT circuit in Assen sprintte ze sneller dan Brits kampioene Alice Barnes en Karlijn Swinkels. Lorena Wiebes ging in de slotmeters lelijk onderuit.
Jolien D'hoore wint eerste etappe Healthy Ageing Tour, harde val Wiebes

In verband met het coronavirus kent de Healthy Ageing Tour, die dit jaar haar tweede lustrum viert, een aangepast programma. De openingsrit werd volledig op het TT-circuit in Assen verreden. 28 rondes, 130 kilometer in totaal. Onderweg waren er drie sprints waarin bonificatieseconden verdiend konden worden. Amy Pieters, Lisa Brennauer en Léna Mettraux wonnen alledrie een sprint. En ondanks dat het TT-circuit zo vlak is als maar kan waren er onderweg ook zelfs punten voor het bergklassement te verdienen. Chloe Hosking van Trek-Segafredo pakte de volle buit.

Het vlakke circuit zorgde er natuurlijk voor dat een massasprint onvermijdelijk leek, ondanks verschillende uitlooppogingen. Op zo'n 7 kilometer van de meet waagde de pas 18-jarige Daniek Hengeveld haar kans. De renster van GT Krush Tunap maakte handig gebruik van een moment waarop het tempo even stokte. Zittend trok ze door en uiteindelijk en ze fietste een voorgift van maximaal 26 seconden bij elkaar. Dat bleek helaas voor haar net niet genoeg. In de laatste hectometers werd ze bijgehaald door het sprintende peloton. Ze finishte uiteindelijk als achtste.

In die sprint, als eerste aangegaan door Alice Barnes, tikte Lorena Wiebes het achterwiel van diezelfde Barnes aan. De renster van Team DSM ging lelijk onderuit, maar kon uiteindelijk wel verder, zij het met wat pijn en moeite. Jolien D'hoore wist haar wiel net voor Barnes over de streep te gooien. Daarmee pakt ze ook de leiderstrui. Karlijn Swinkels van Jumbo-Visma was met een derde plaats de beste Nederlandse in de daguitslag.

De val van Wiebes. Wonder boven wonder ging er niemand anders onderuit.

Laatste nieuws