HomeZelf in het zadelHelden in de hagel! 5 Helse stadia die je doorstaat als je...

Helden in de hagel! 5 Helse stadia die je doorstaat als je een hagelbui op je dak krijgt

De afgelopen dagen was dit helaas enorm relevant... Heb jij onderstaande aan den lijve ondervonden?

Van alle zaken die je op de fiets mee kunt maken, is een hagelbui toch wel een van de meest nare – vooral als je wind tegen hebt. De afgelopen dagen was het dankzij die malle aprilwinter helaas vrij hagelachtig weer, dus de kans is groot dat je onderstaande 5 fases wel herkent als jij een hagelheld bent en er door eentje bent heen gefietst…

1) De ontkenninsgfase

Je hoort het zachtjes tikken op je helm. Je kijkt om je heen. Veel blauwe lucht. Nee, dat kan geen hagel zijn. Er zal wel een klein spechtje in je helm zitten ofzo.

2) De wielerromantische fase (dit is een hééél korte fase)

Het is toch echt hagel. Door het tikken op je helm, waarbij je terug moet denken aan vroeger op de camping, toen de regen ook zo op het tentzeil tike, word je heel even – echt heel even maar – overmand door wielerromantische gevoelen. Het is natuurlijk behoorlijk heroïsch, jij hier in de hagel!

Als snel nemen heel andere gevoelens het over…

3) De godzijdank-ik-draag-een-helm-fase (want die draag je natuurlijk..)

Een helm helpt tegen de gevolgen van vallen, maar verzacht de pijn van op je neerdalende hagelstenen ook enigszins. Mensen die zonder helm fietsen worden door een hagelbui keihard gestraft voor hun stommiteit. Maar ja, daar heb jij niks aan, want het doet ondanks bij jou ondanks je helm toch ook nog wel pijn hoor; hetgeen ons bij de heftige vierde fase brengt… (maar niet voor we hebben gekeken naar deze fraaie hagelhelmfoto van Josse Wester van Tour de Tietema)

Beeld: Strava Josse Wester

4) De werd-ik-maar-gemarteld-in-Guantanamo-Bay-ipv-deze-hel-fase

Au. Au. Au. Au. Au. Au. Au. Au. Au. Au. Au. Die witte projectielen die de grijze wolken boven je – ineens zijn die er toch wel – op je afvuren met de snelheid van het licht gaan door merg en been. Je bent gevangen in een meteorologisch mitrailleursalvo. Je kunt geen kant op, behalve het maar lijdzaam ondergaan.

Bij elke hagelsteen die striemend je gezicht raakt, denk je: waarom zie je deze martelmethode nooit terug in series en films, want ik zou op dit moment alles hebben bekend!

5) De opluchtingsfase

Het enige voordeel van hagelbuien is dat ze bijna altijd kort maar krachtig zijn. Dat krachtige deel hebben we hierboven behandeld; het korte deel hier. Want wat voelt het fijn als je na een paar minuten weer uit deze ellende bent! (Het nadeel is dan wel weer dat een hagelbui bijna altijd wat broertjes meeneemt en je er dus vaak nog wel eentje kunt verwachten tijdens je rit..). Maar voor nu: opluchting!

Beeld: iStock / milehightraveler

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Zwarte wielerschoenen? Die worden maar liefst 22 graden warmer in de zon!

Wie denkt dat de keuze voor wielerschoenen er eentje is die alleen gemaakt wordt...

Patrick Lefevere stuurt mail naar renners en personeel: ‘Er vonden gesprekken met verschillende partijen plaats’

Zondagavond raakte bekend dat Soudal Quick-Step en Jumbo-Visma al sinds juli in gesprek zijn...

📸 Lance Armstrong herenigd met Jan Ullrich op Mallorca: ‘Blij om te zien dat hij terug gezond is’

De oude garde van US Postal vertoeft op dit moment op het Spaanse eiland...

MPCC maakt zich zorgen over stijgend aantal dopinggevallen: ‘Geloofwaardigheid staat op het spel

De MPCC (Mouvement Pour un Cyclisme Crédible) heeft voor de tweede keer dit jaar...

Meer zoals dit

11 K*tsituaties die iedere wielrenner herkent

1) Als je al wind tegen hebt en er een tegemoetkomende vrachtwagen passeert Je bent...

Wanneer is een klim op de fiets een col en wanneer juist niet? Uitleg! 

Als mensen bergop fietsen noemen ze het al snel een col. Maar wanneer is iets nou echt een col? Het is niet zo ingewikkeld en leggen het hieronder haarfijn uit.

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)