Overzicht | Koers op tv: Een muur, Alpen en La Doyenne 

De laatste voorjaarsklassiekers en een voorbereidingskoers op de Giro. Hieronder lees je hoe laat je waar kunt kijken - en wie je dan ziet rijden...

julian alaphilippe l-b-l

Maandag tot en met vrijdag: Tour of the Alps

De eerste etappe zit er al op en werd een prooi voor Gianni Moscon. In een relatief vlakke etappe bleef hij het sprintende peloton nipt voor. Deze etappe was ook gelijk de minst zware, want de overige vier dagen van de koers die tot 2017 Giro del Trentino heette wordt er flink geklommen - logisch ook in de Tour of The Alps, die in Oostenrijk en Italië wordt verreden

Veel renners die niet in de Waalse Pijl/L-B-L starten gebruiken de Tour of the Alps als voorbereiding op de Giro. Genoeg topklimmers aanwezig dus: Pavel Siviakov (winnaar 2019), Simon Yates, Aleksander Vlasov, Emannuel Buchmann, Thibaut Pinot, Romain Bardet, Pello Bilbao en Nairo Quintana (niet iedere renner van dit rijtje start overigens in de Giro; Quintana z'n ploeg heeft geen uitnodiging gehad).

TV: Eurosport 1 is er elke dag bij vanaf 14.00 uur (finish rond 15.30) - let op: woensdag begint de uitzending in verband met de Waalse Pijl al om 12.30 (en is de finish dus ook eerder).

Profiel van de tweede etappe, de enige aankomst bergop

Woensdag: Waalse Pijl

Over de Waalse Pijl kunnen we kort zijn: iets meer dan 190 kilometer de krachten sparen en dan 1,3 kilometer exploderen op de Muur van Huy.

Bij de vrouwen draait het allemaal om de vraag of Anna van der Breggen voor de zeven achtereenvolgende keer de sterkste is op de Muur. Vorig jaar werd Cecilie Uttrup Ludwig tweede en Demi Vollering (in vorm, maar een ploeggenoot van Van der Breggen) derde. Annemiek van Vleuten is natuurlijk ook een naam om rekening mee te houden.

Bij de mannen lijken Primoz Roglic en Tadej Pogacar de topfavorieten. Maar ook Tom Pidcock moet met z'n 58 kilo hoge ogen kunnen gooien de steile klim. Normaal gesproken zou je Julian Alaphilippe ook bij de topfavorieten zetten, maar de Fransman lijkt toch wat in mindere doen. Misschien kan Mauri Vansevenant het doen voor Deceuninck-QuickStep. En wat te denken van Maximilian Schachmann..?

TV: De vrouwenkoers kijk je vanaf 11.00 uur (finish rond de klok van 12.15) op Eurosport 1 en Sporza. De mannen kun je naast op Sporza en Eurosport ook op de NOS kijken. De finish is rond de klok van 16.30.

Zondag: Luik-Bastenaken-Luik

De laatste voorjaarsklassieker! Hopelijk wordt-ie net zo mooi als alle voorgaande klassiekers, want wat was het smullen dit voorjaar. Als het net zo'n koers wordt als vorig seizoen dan zit het wel snor - enkel Julian Alaphilippe zal met wat mindere gevoelens terugdenken aan de koers.

Roglic won en is er ook nu weer bij. Eigenlijk kun je zo het rijtje met favorieten voor de Waalse Pijl copy-pasten, dus dat doen we dan ook maar: naast Roglic dus Pogacar, Pidcock, Alaphilippe, Vansevenant en Schachmann. Omdat het in Luik want minder op punchen aankomt, maken ook mannen als Fuglsang en een goede Mollema wat meer kans. Bij de vrouwen is Annemiek van Vleuten de topfavoriet.

TV: NOS, Sporza en Eurosport zijn erbij. Die eerste twee in de grote middaguitzendingen. De finish wordt volgens het snelste schema verwacht zo rond 16.30 verwacht. Bij het traagste schema zijn de heren om 17.15 binnen. Voor de vrouwen moet je er weer vroeg bij zijn, die rijden hun finale rond het middaguur.

Het profiel van de mannen met de 11 klimmen die op het programma staan