André van den Ende

Opinie | De recente uitslagen van Chris Froome onder de loep: komt het nog goed met de Brit?

Vandaag zat-ie in de Tour of the Alps in de vlucht van de dag, maar onze redacteur heeft zo z'n bedenkingen. Hij bekeek de uitslagen van de Froome in 2021 en schrok...

André van den Ende

84, 83, 40, 22, 42, 111, 122, 96, 90, 51, 56, 103, 132, 128, 115, 106, 93 en 82.

Dit zijn niet de getallen die uit de molen kwamen rollen bij de laatste (online) bingo van het dorpshuis in Gasselterboerveenschemond. Het zijn alle uitslagen die Chris Froome, viervoudig Tour-winnaar, tweevoudig Vuelta-winnaar en enkelvoudig Giro-winnaar, tot dusver bij elkaar fietste dit seizoen in de UAE Tour, de Ronde van Catalonië en de Tour of the Alps, waar hij momenteel rijdt.

Tuurlijk, je kunt zeggen dat ik nu, vrij naar Co Adriaanse, aan ranglijstjournalistiek doe. De drie koersen zijn niet de hoofddoelen van Froome, de Brit is bezig aan een comeback na een zeer zware blessure - opgelopen bij een tijdritverkenning in de Dauphiné van 2019 (!) - en hij stond er ook in z'n succesjaren nooit zo vroeg in het seizoen.

Maar toch: het zijn uitslagen die niet passen bij een een viervoudig Tour-winnaar, tweevoudig Vuelta-winnaar en enkelvoudig Giro-winnaar. En voor wat betreft het laatste punt van de vorige alinea: in de Ronde van Catalonië reed Froome in het verleden - bijvoorbeeld in 2016 en 2017, jaren waarin hij de Tour won - al mooie ereplaatsen bijeen.

Hetgeen Kamp Froome en z'n nieuwe ploeg Israel Start-Up Nation nog het meest zorgen zou moeten baren, is dat er op geen enkele manier progressie zit in zijn uitslagen. Sterker nog: eerder verslechtering. Wie in de Tour of the Alps even voorbij de getalletjes van de uitslag kijkt, ziet dat hij in de eerste drie etappes respectievelijk op 5 minuut 13, 14 minuut 19 en 8 minuut 7 wordt gereden - en ik heb 'm toch ook echt niet op kop van het peloton beulswerk zien verrichten.

(Oké oké, in rit 4 toonde hij wat moraal en zat in de vlucht van de dag, maar dat is toch niet des Froomes (hij kwam trouwens andermaal op grote achterstand binnen - 14 minuut 32 - maar kan nu die vlucht dus als excuus gebruiken).)

We hoeven 'm echt nog niet in het wiel van Simon Yates de Alpencolletjes op te zien duiven, zoals ik de wat aparte rijstijl van Froome maar even doop vanwege dat koppie dat maar op en neer gaat. Maar als Froome in de Tour tegen al het jonge en/of Sloveense geweld wil opboksen, dan had hij nu toch al wel in staat moeten zijn om pak 'm beet voor de Zuid-Afrikaan Nic Dlamini, de Hongaar Mortan Dina en de Duitser Felix Engelhardt te fiinishen.

Ze reden 'm in de eerste etappe alledrie op meer dan twee minuten. Het is toch wel een teken aan de wand, vrees ik voor Froome. Of als je er een positieve draai aan wil geven: de gokkers nemen 'm in hun tourpooltje...