Adrie van der Poel neemt wielervoorjaar door: 'Kon erg genieten van zege Jasper Stuyven' 

Altijd goed voor een mooie analyse. Dit is hoe Adrie van der Poel het wielervoorjaar zag!
adrie van der poel

Voor Sporza nam Adrie van der Poel uitgebreid de tijd om in z'n tuin terug te blikken op het wielervoorjaar. In een video van maar liefst 35 minuten (link onder de tekst) geeft hij tekst en uitleg. Als je met dit mooie weer geen zin hebt om de hele video te kijken, is dit de samenvatting in woorden.

Allereerst komt Van der Poel senior niet terug op zijn eerdere mening dat Tom Pidcock wat hem betreft de man van het voorjaar is. Hij blijft dat zeggen, maar geeft nog wat uitleg. "Niet zozeer door zijn resultaten. Maar tijdens zijn eerste voorjaar heeft Pidcock de grote wedstrijden mee gedomineerd en viel hij aan. Als je puur naar de resultaten kijkt, dan zijn er volgens mij 2 grote mannen dit voorjaar: Tadej Pogacar en Wout van Aert."

Adrie van der Poel rekent verder af met de term 'Grote Drie' (of een ander getal). "Die drie jongens (Alaphilippe, Van Aert en Van der Poel, red.) doen iets uitzonderlijks, maar daar doe je de rest tekort mee. Je ziet dat de ploegen meer en meer tegen die Grote Drie gaan rijden. 'Jullie zijn de Grote Drie, zoek het maar lekker uit', zie je die andere ploegen denken. In de klassiekers zag je alleen Alpecin-Fenix, Deceuninck-QuickStep en Jumbo-Visma op kop van het peloton."

Wat dat betreft was de zege van Jasper Stuyven in Milaan-Sanremo dan ook een hoogtepunt voor Van der Poel. "Daarom kon ik in Milaan-Sanremo ook genieten van de zege van Jasper Stuyven. Mensen zeggen dan: 'Hij heeft geluk gehad.' Maar dat is niet zo. Als je niet mee bent, dan kan je niet winnen. Stuyven zat daar en heeft optimaal gebruik maakt van de situatie."

Tenslotte maakt Van der Poel nog een punt over de mentale druk op zijn zoon en de andere toppers in het peloton. "Met het mentale moet deze lichting heel voorzichtig omgaan. Rustperiodes zijn noodzakelijk voor die renners als ze een lange carrière willen uitbouwen."

Hij onderbouwt het met iets wat hij na L-B-L zag. "Alaphilippe zei na Luik-Bastenaken-Luik: 'Nu mag ik lekker een weekje rusten.' Aan de manier waarop hij dat zei, zag je dat hij smachtte naar rust."

Dat heeft dus vooral ook met het mentale aspect te maken, zegt Van der Poel. "Fysiek kan je van 14 koersjes in het voorjaar nochtans niet op zijn. Maar de druk waarmee dat type renners rondrijdt is wel gigantisch. Daags na een goede prestatie worden die toprenners al als topfavoriet gebombardeerd voor de volgende koers, terwijl dat vaak een wedstrijd is met andere renners en een ander parcours."

Hier kun je de hele video bekijken op de website van Sporza

Laatste nieuws