Adrie van der Poel: 'Mathieu zal nog verbeteren na grote ronde'

Papa Van der Poel over de eerste Tour van z'n zoon en z'n groeimogelijkheden.
mathieu van der poel

Gisteren berichtten we al over Adrie van der Poel die het wielervoorjaar nabeschouwde (zie link onder dit artikel), maar in hetzelfde uitgebreide interview met Sporza (ruim een half uur) gaat hij ook specifieker in op de toekomst van Mathieu en dan met name hoe het hem in zijn eerste Tour zal vergaan.

Zo denkt senior dat zijn zoon na een grote Ronde een nóg sterkere renner zal zijn. "Mathieu kan nog verbeteren, omdat hij de enige is van de 'Grote Vier' die nog geen grote ronde heeft gereden in zijn carrière. Als je drie weken lang doorbijt en je grens verlegt, word je als renner sowieso beter. Dat weet iedereen die al een grote ronde heeft gereden."

Overigens denkt VDP sr. ook dat er bij de concurrenten van z'n zoon nog wel wat verbetering inzit. "Zij kunnen ook nog een procent of een half procentje verbeteren, wat op dat niveau wel gigantisch is."

Of Mathieu deze Tour wel uit moet rijden om die drie weken doorbijten te ervaren weet VDP zo net nog niet. "Misschien moet Mathieu na 14 dagen zeggen dat hij eruit stapt, want Tokio volgt echt wel kort op de Tour. Maar of hij dat ook gaat doen, weet ik niet. Daar bemoei ik me niet mee."

Vader Adrie weet daarom ook niet wat hij precies moet verwachten komende zomer. "Het zal een ontdekkingsreis worden. Hoeveel zal en wil Mathieu afzien in de Ronde van Frankrijk? Dat zal meespelen. Maar als je van de Olympische Spelen je hoofddoel hebt gemaakt, kan je in de Tour niet voor de groene trui koersen."

Een rit moet wel tot de mogelijkheden behoren. "Vroeger heb ik Mathieu al gezegd: 'Als je naar de Ronde van Frankrijk trekt, probeer dan eens een rit te winnen.' Na een eerste Tour-deelname zal je weten wat er in de toekomst mogelijk is en wat er niet mogelijk is", besluit Van der Poel.

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws