Giro | Dit is alles wat je moet weten over etappe 5: Modena-Cattolica

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro

Het parkoers, de historie en de kanshebbers

Na de volkomen vlakke etappe met alleen een klein heuveltje vlak vóór Rimini door het prachtige Sant’Arcangelo is het in Cattolica een dag dat de sprinters hun kans moeten grijpen. Het gaat van Modena, door Bologna, via Imola (waar de snelheid van de Formule 1 indachtig een tussensprint ligt) in één schuine streep zuidoostwaarts naar Cattolica.

De Giro is hier drie keer gefinisht: in 1957, 1958 en 1978, met als respectievelijke winnaars de Belg Andre Vlayen, de Italiaan Guido Carlesi en weer een Belg, Rik van Linden. Voor Van Linden was het de tweede van drie ritzeges in die Giro. In dezelfde Giro won Francesco Moser vier ritten en zijn opkomende rivaal Giuseppe Saronni drie.

Nergens in Cattolica lijkt er iets te vinden over Nederlandse wielrenners in de Giro of het moet zijn dat in de etappe vanuit Cattolica (een dag na de overwinning van de Belg Vlayen) de Amsterdammer Daan de Groot tweede werd. Hij reed in zijn achtjarige carrière als prof twee keer de Giro in Italiaanse dienst en beide keren werd hij in een etappe tweede. In 1955 tweede in de openingsrit naar Turijn en in 1957 in de rit naar Loreto vanuit Cattolica.

Gezien het pannenkoekvlakke profiel van de etappe gaan alle sprinters erbij zijn, dus het bekende rijdtje: Groenewegen, Nizzolo, Ewan, Viviani... DIK VET ALARM: bij de juiste wind leent deze rit zich uitstekend voor waaiers!

Het pannenkoekprofiel

Het tijdschema

Met wind mee vanuit Modena zullen de renners om 17.05 uur aan de streep zijn, bij wind tegen zal het eerder 17.27 uur worden.