HomePelotonpraatColumn | Medelijden met Giro-commentators Karsten en Jeroen

Column | Medelijden met Giro-commentators Karsten en Jeroen

Onze redacteur heeft deze Giro medelijden met Eurosport-commentatoren Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem en legt in deze column uit waarom...

De Giro-organisatie en de RAI hebben in al hun wijsheid besloten om alle (ja, echt alle..) etappes van de Ronde van Italië integraal uit te zenden. Vanaf kilometer 0 tot de laatste meter kun je in principe alles volgen*. Prachtig initiatief voor de wielerliefhebber zou je zeggen, maar er zit ook een keerzijde aan.

(*Behalve als het zoals dinsdag regent, dan krijg je beelden van een natte labrador aan de meet te zien…)

Die keerzijde is dat wielrennen natuurlijk een machtig mooie sport is, maar vijf uur koers op tv is zelfs voor de grootste wielerfan op aarde een wat lange zit. Zeker als het een sprintersritje is met het gekende patroon (behalve als Taco van der Hoorn meedoet): vluchters weg, peloton controleert, peloton haalt in, sprinten.

Omdat je ook niet zomaar beelden van een voortkabbelend peloton de ether in kunt slingeren, moeten de beelden wel van commentaar worden voorzien. En dat is waar mijn medelijden met het door mij zeer gewaardeerde Eurosport-commentaarduo Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem om de hoek komt kijken.

Er zijn geen motorraces of snooker die Eurosport belangrijker vindt en dus zenden ook zij lekker de hele dag de Giro uit. Het gevolg is dat Karsten en Jeroen mooi de lul zijn (al worden ze waarschijnlijk wel per uur betaald). Die zitten vaak van 12.00 tot 17.30 naar een schermpje te koekeloeren, waarbij er van ze wordt verwacht dat ze wat zeggen over wat daarop gebeurt – en dat is dus vaak weinig.

Doordat Kroon en Vanbelleghem over de gave beschikken van elk minuscuul gebeurtenisje op het scherm een Quentin Tarantino-achtige dialoog weten maken, valt het niet zo op. Maar het moet toch een opgave zijn.

Deze Giro kwamen ze noodgedwongen dus al te spreken over honden met zwemvliezen (naar aanleiding van die natte labrador aan de meet…), de engerlingenplaag in de tuin van Karsten – waardoor hij z'n hele gazon met een plaggensnijder eruit had moeten halen, mind you! – 15 ooievaars die zich in een kersenboom verschansten in diezelfde tuin en de mysterieuze kippensterfte in het kippenhok van Jeroen – nee, het was niet het werk van een vos, ze lagen er gewoon voor dood bij.

Zo komen ze hun tijd wel door en onderwijl worden ze ook nog prima bevoorraad door de mensen van Eurosport – ze kregen bijvoorbeeld al een red velvet cake, een tompouce en een kaneeltaartje met rozijnen voorgeschoteld.

Maar toch mogen we niet onderschatten wat voor topprestatie ze aan het leveren zijn. Wat mij betreft verdienen Karsten en Jeroen in plaats van die kleine versnapering elke uitzending dan ook een copieus zevengangendiner, met bij elke gang een glas voortreffelijke wijn uit de streek waar ze doorheen rijden. Misschien levert dat idee met die wijn zelfs nóg wel mooiere dialogen op dan nu al het geval is.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Video | Mexicaans busbedrijf laat chauffeurs op ludieke wijze voelen hoe het is als ze vlak langs fietsers razen

Fietsers zijn altijd de meer kwetsbare verkeersdeelnemers en dat realiseren mensen die in de...

Meer zoals dit

Tiesj Benoot: ‘Cervélo veruit de beste fiets waarop ik ooit reed’

In augustus kwam Tiesj Benoot op trainingskamp in het Italiaanse Livigno zwaar ten val...

Remco Evenepoel en vrouw juichen voor Marokko… In Spanje!

Remco Evenepoel is gezien zijn verleden als speler bij Anderlecht en PSV natuurlijk een...

Oud-schaatser Hein Vergeer over ‘dansmaatje’ Boogerd: ‘Ze legden hem op de grond en hakten zijn kop eraf’

"Ik ken hem heel goed. Zelf deed ik ook mee aan Sterren Dansen op...