doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Boekenwurm Baukes Boekenclub: 7 boekentips van Mollema

Mollema leest graag, dat weten de meeste wielervolgers. Maar wat leest hij dan? Nou, dit...
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6171058788d10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6171058788d10 img{#fig-6171058788d10 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6171058788d10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6171058788d10 img{#fig-6171058788d10 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6171058788d10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6171058788d10 img{#fig-6171058788d10 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6171058788d10 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6171058788d10 img{#fig-6171058788d10 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}bauke mollema
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Bauke is een boekenwurm! Best bijzonder in een peloton waar Netflix, Fifa en Fortnite de norm zijn. Voor elke grote ronde gaat er minstens één boek mee in de koffer van onze landgenoot.

"Lezen is voor mij de ideale manier om te ontspannen na een hectische etappe. Ik lees graag over maatschappelijke of politieke onderwerpen. Al hoeft het tijdens een grote ronde geen te zware kost te zijn. Dan kies ik eerder voor een thriller of een roman. Sportboeken lees ik eigenlijk zo goed als nooit, daarvoor ben ik dagelijks al genoeg met sport bezig", zegt hij in de Giro-special van Wieler Revue.

We vroegen hem daarin ook of hij nog wat boekentips voor ons in petto had. Hij kwam met de volgende twee geheimtips: “Tuesdays with Morrie en Normal People zijn echte aanraders. Twee boeken die lekker weglezen met veel levenslessen in.”

We hebben ook nog even verder gespeurd in andere/oudere interviews en kwamen erachter dat Bauke de volgende boeken ook warm aanbeveelt: De Duitse Bruiloft - Pieter Waterdrinker, I Am Pilgrim - Terry Hayes, Mijn gewonde hart: het leven van Lilly Jahn, 1900-1944 - Martin Doerry, All The Light We Cannot See - Anthony Doerr en The Subtle Art of Not Giving a F*uck - Mark Manson (hoe toepasselijk voor de eigenzinnige Mollema..)

Hieronder zetten we alles nog even op een rijtje met waar de boeken over gaan, mocht je zelf nog iets willen lezen en Mollemaniaans wil lezen

1) Tuesdays with Morrie – Mith Albom

Tuesdays with Morrie gaat over Mitch Albom, die als student les kreeg van ene Morrie Schwartz. Een docent die hem inspireerde, raad gaf en op weg hielp in het leven. Na de universiteit verwatert het contact, tot Albom tientallen jaren opvangt dat Morrie niet lang meer te leven heeft. In de laatste maanden die Morrie nog te leven heeft bezoekt Mitch hem elke dinsdag in zijn studeerkamer, voor een laatste reeds colleges: lessen in het leven.

2) Normal People – Sally Rooney

Normal People is een roman waarin Marianne en Connell opgroeien in hetzelfde landelijke dorpje in Ierland. Ondanks hun verschillende levens, ontmoeten ze elkaar telkens wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Wanneer ze later beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt dat zich door de jaren heen een diepere band heeft gevormd dan gedacht.

3) De Duitse Bruiloft - Pieter Waterdrinker

De oorlog is nog alom in de hoofden van de mensen aanwezig als Liza Bender met haar ouders – rijk geworden met een worstfabriek – eind jaren vijftig vanuit Keulen in een Hollandse badplaats arriveert om met hotelierszoon Ludo Bagman te trouwen.

Liza heeft een zwangerschap voorgewend om te ontsnappen aan de klem van haar moeder, terwijl Ludo op de dag van zijn bruiloft lijdt aan een kort daarvoor opgelopen syfilis. Het zijn maar een paar van de maskers die de hoofdpersonen op- en weer afzetten in deze pageturner, waarin vijf liefdesgeschiedenissen op ingenieuze wijze met elkaar zijn verstrengeld.

4) I Am Pilgrim - Terry Hayes

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat. De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.

Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkte jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

5) Mijn gewonde hart: het leven van Lilly Jahn, 1900-1944 - Martin Doerry

Mijn gewonde hart vertelt over de dramatische lotgevallen van een Duits-joods gezin dat door de nazi-dictatuur uiteen wordt gerukt. Dankzij hun briefwisseling blijven de vijf kinderen diep verbonden met hun moeder Lilli Jahn, die uiteindelijk in Auschwitz omkomt. Deze briefwisseling, die als door een wonder bewaard is gebleven, vormt een authentieke en indrukwekkende getuigenis van menselijkheid in een onmenselijke tijd.

6) All The Light We Cannot See - Anthony Doerr

Van bestsellerauteur en Pulitzerprijs winnaar Anthony Doerr een adembenemende roman over een blind Frans meisje en een Duitse jongen wiens paden zich kruisen in het bezette Frankrijk van WOII.

7) The Subtle Art of Not Giving a F*uck - Mark Manson

Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo'n behoefte aan hebt.

Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

UPDATE: Dit las Bauke op de laatste rustdag

En wat Koen de Kort hier leest, is uiteraard ook op advies van Bauke..

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');
  • @media (max-width: 1000px){@media (min-width: 100vw){#fig-6171058789b2f img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6171058789b2f img{#fig-6171058789b2f img.lazyloading{width: 26px;height: 26px;}}
    Bauke Mollema

Laatste nieuws