Hoeveel fietsen profs nou op een rustdag? Een overzicht

Goed voor je zelfvertrouwen dit; profs die minder hard en lang rijden dan jij...

deceuninck-quickstep

De woorden 'rustdag' en 'fietsen' lijken een beetje tegenstrijdig, maar toch is dat wat profwielrenners bijna allemaal wel doen op een rustdag - er zijn uiteraard uitzonderingen, Bauke Mollema blijft bijvoorbeeld lekker met een boek aan de rand van het zwembad zitten.

Hieronder vind je wat enkele renners deden op de rustdag van dinsdag. We hebben geprobeerd om de favorieten op te zoeken, maar die zetten niet alles (meteen) op Strava. Maar enkele ploeggenoten gelukkig wel en ze doen dat koffierondje toch veelal met de hele ploeg.

1) Salvatore Pucco - INEOS Grenadiers

Bij INEOS reden ze iets meer dan 45 kilometer met daarbij 402 hoogtemeters. Dat alles ging aan een gemiddelde van 31,2 kilometer per uur. Onderweg hebben ze ook nog even een koffiestop gedaan van een half uurtje, want want de verstreken tijd is twee uur, terwijl de rit zelf een kleine anderhalf uur in beslag nam.

2) Koen Bouwman - Jumbo-Visma

Net als bij INEOS reed Koen Bouwman met de ploeg een rondje van zo'n 45 kilometers en ook zij maakten een vergelijkbaar aantal hoogtemeters. Ze deden iets langer over hun bakkie koffie, want de stop nam een kleine drie kwartier in beslag. Het tempo lag met 30,8 gemiddeld ook iets lager.

3) Iljo Keisse - Deceuninck-QuickStep

Iljo Keisse was met de hele ploeg op stap en maakte enkele kiekjes tijdens de rit (zie de foto bovenaan bij het artikel). Ze kozen voor een iets langer tochtje van 52 kilometer met 569 hoogtemeters. Dat gebeurde aan een gemiddelde van 30,3. De koffie was snel achter de kiezen, want de stop duurde nog geen half uur.

4) Romain Bardet - Team DSM

Un peu de tourisme, noemt Romain Bardet de rit met zijn ploeggenoten en zo was het ook, want tijdens de 48 kilometer deden ze het met een gemiddelde van net iets meer dan 25 per uur rustig aan. Dat gold niet voor de stop, want die duurde nog geen half uur. Ze legden wel de meeste hoogtemeters af tot dusver: 748.

5) Simon Carr - EF Education-Nippo

De gouden standaard der rustdagfietsen leek een beetje anderhalf uur rijden te zijn - of als je het zoals Bardet en co echt heel rustig aan doet nog iets langer. Maar bij EF doen ze graag alles anders en dat geldt in dit geval ook voor Simon Carr. Hij reed met ploeggenoten (al reden die minder lang) bijna 75 kilometer.

Bovendien ging het ook wat sneller dan bij de rest: 32 gemiddeld. Daarbij deelt den Brit al z'n data op Strava en kunnen we dus zien dat hij ook nog wel echt even gas heeft gegeven; z'n maximum wattage is 750 en z'n maximum hartslag is 177 (we weten het: hartslag zegt niet veel, want zeer persoonsafhankelijk, maar 177 is bij niemand laag..)

Giro d'Italia
  • Strava Iljo Keisse