Michel Wuyts: 'Dumoulin moet gevoel van 2018 terugkrijgen'

Tom Dumoulin is weer wielrenner en maalt momenteel zijn kilometers af in de Ronde van Zwitserland. In onze Tourspecial helpt Sporza-coryfee Michel Wuyts ons met het duiden van de comeback van de Maastrichtenaar.

Michel Wuyts: 'Dumoulin moet gevoel van 2018 terugkrijgen'
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

"Ik de terugkeer van Tom Dumoulin niet aan zien komen. Ik had me er eigenlijk al bij neergelegd dat hij het voor bekeken zou houden. Ik was dus blij verrast toen ik het nieuws vernam", stelt Wuyts.

Hoe gaat de renner Tom Dumoulin 2.0 eruit zien?

"Ik denk dat veel van zijn ervaring in de Ronde van Zwitserland zal afhangen. Hoe wordt hij geïntegreerd in het gezelschap van Jumbo-Visma? Voelt hij zich daar op z’n gemak? Het ligt vaak in kleine dingen. Zeker bij een gevoelige jongen als Dumoulin."

Is Dumoulin tijdelijk ten onder gegaan aan de druk vanuit de pers?

"Het is duidelijk dat Dumoulin niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Hij zal zich hebben afgevraagd of die massale aandacht van de pers wel bij zijn persoonlijkheid past. En ook de druk die erbij kwam was niet hetgeen waar hij zelf voor gekozen heeft. Ik denk dat hij na het uitkomen van de documentaire ‘Code Geel’ gedacht heeft dat hij in een volkomen verkeerd daglicht wordt gesteld. Dat zal hem parten hebben gespeeld en ongetwijfeld hebben meegespeeld in zijn beslissing om een pauze in te te gelasten."

Is de klassementsrenner Dumoulin verleden tijd?

"Ik zou hem zeker nog niet afschrijven. Gezien zijn leeftijd is daar nog geen enkele reden voor. Ik wens hem toe dat hij zo snel mogelijk weer op zijn oude niveau komt, en dan is Tourwinst misschien niet eens uitgesloten. Wat hij in 2018 gedaan heeft, door zowel tweede te worden in de Giro als de Tour schat ik nog hoger in dan zijn Giro-winst uit 2017. Dat gevoel uit de Tour van 2018 moet hij terugkrijgen. Dat gevoel van een vrije vogel te zijn. Aanvallen als je daar goesting voor hebt. Als hij dat gevoel terugkrijgt dan kan er nog heel veel."

Wuyts vertelt voorts over de vergelijking met Remco Evenepoel, die ook de druk van de media van een hele natie op zijn schouders voelt, over ploegmaat Primož Roglič en of Dumoulin nog de strijd aankan met bijvoorbeeld Tadej Pogačar. Je leest het allemaal in de Tourspecial, die nu overal (ook online) verkrijgbaar is.