Damesteam Jumbo-Visma versterkt zich met voormalig wereldkampioene roeien

We hadden al een voormalig schansspringer (Roglič), een oud-skieër (Anton Palzer), een oud-voetballer (Remco Evenepoel) en aardig wat renners/rensters met een schaatsachtergrond op het hoogste niveau. We kunnen Amber Kraak ook aan dat lijstje toevoegen. De voormalig wereldkampioene roeien gaat de rest van het jaar voor Jumbo-Visma koersen.

Damesteam Jumbo-Visma versterkt zich met voormalig wereldkampioene roeien

Kraak, die in 2019 wereldkampioen U23 in de lichte dames dubbel werd, gaat haar debuut voor de ploeg maken in het Nederlands kampioenschap. Dat meldt Jumbo-Visma. Twee jaar terug zat Kraak nog in de Nederlandse selectie voor de Spelen in Tokio.

"Als reserve voor de Olympische selectie zat ik uiteindelijk veel alleen in de boot en daar verloor ik mijn plezier", vertelt de 26-jarige Kraak. "Toen ben ik me gaan focussen op het wielrennen. Roeien is erg belastend voor je rug en om toch de belasting te pakken op je benen fiets je al veel. Pas toen ik 2019 stopte met roeien ben ik wedstrijden gaan rijden. Dat ging heel erg goed en ik kreeg daar heel veel plezier in."

"De komende maanden wil ik vooral kijken of ik mijn steentje bij kan dragen aan het team. Daarnaast kan ik nog heel veel leren over het wielrennen", blikt ze vooruit. "Niet alleen het fysieke maar ook het tactische aspect. Ik verwacht dat vooral de meerdaagse wedstrijden mij zullen liggen. Ik herstel snel, dus hoe meer dagen hoe beter. Klimmen vind ik ook erg leuk dus dat ik me meer zal ontvouwen richting klimmer is wel de verwachting."

Teammanager Esra Tromp verwacht dat Kraak een goede aanvulling zal zijn voor het team. "Vanuit het roeien heeft ze een enorme inhoud. Ze heeft iets minder ervaring met het rijden van wedstrijden dus het komende half jaar gaan we vooral gebruiken als proefperiode om Amber te leren kennen en om te kijken hoe zij zich verder ontwikkelt als wielrenster."

Vrouwen
  • Team Jumbo-Visma