(Wij spelen uiteraard niet in het tegenwoordig in zwang zijnde 5-3-2, maar opteren gewoon voor een klassiek 4-3-3 systeem. En uiteraard vol op de aanval, want zo zien we de koersen ook het liefst..)
1) Keeper: Greg Van Avermaet
De inmiddels gravelende oud-Olympisch kampioen koos er op zijn elfde voor om niet meer als veldspeler actief te zijn bij de amateurclub VK Hamme, maar tussen de palen te gaan staan. Dat bleek een goede zet, want de kleine Van Avermaet bleek talent te hebben voor het edele keepersvak: de profclub Beveren pikte 'm op en daar doorliep hij de jeugdopleiding.
2) Rechtsback: Juan Pedro Lopez
De kleine Spanjaard van Lidl-Trek laat geen mogelijkheid onbenut om zijn liefde voor Real Betis Sevilla wereldkundig te maken. Recent verscheen hij in de Tour of the Alps nog hooghoudend op een persconferentie, die hij afsloot met een hartekreet voor zijn ploeg. Waarom hij het zo mooi vond om de Tour of the Alps te winnen? De leiderstrui is er groenwit, dezelfde kleuren als het shirt van Betis...
Of Juanpe zelf ook echt een beetje kan voetballen, weten we niet. Maar op de rechtsback maakt dat ook niet zo heel veel uit.
3) Centrale verdediger 1: Alejandro Valverde
We weten weinig over het voetbalverleden van Alejandro zelf, maar het talent ervoor moet in z'n genen zitten, want z'n 14-jarige zoon Alejandro junior is al enige tijd actief bij de Spaanse profclub Levante. Met z'n ervaring posteren we Valverde als libero in ons team.
4) Centrale verdediger 2: Luis Leon Sanchez
Om de communicatie makkelijk te houden, is het centrum Spaans. En ook weer met iemand van wie we niks over z'n eigen voetbalkwaliteiten weten, maar het zit wel sowieso in de familie. Pedro Leon, de broer van Luis Leon Sanchez, is een profvoetballer die het zelfs schopte tot het eerste van Real Madrid.
Daar slaagde hij net niet helemaal maar hij speelde wel jarenlang in de basis bij Getafe en Eibar in de Primera Division. Inmiddels speelt Pedro bij Murcia, de club waar hij begon.
5) Linksback: Steven Kruijswijk
De Brabander van Jumbo-Visma staat bekend als een fanatiek PSV-supporter en trapte zelf ook alleraardigst tegen een balletje, maar een megatalent was het niet. Volgens vader Ed moest-ie het bij RKSV Nuenen vooral hebben van z'n werklust. Een degelijke linksback dus - want Steven is een linkspoot. Op z'n vijftiende hing-ie z'n schoenen aan de wilgen en focuste hij vol op fietsen.
Stressvol dagje maar goed doorgekomen dankzij de ploeg, @mtjallingii de blauwe trui!!.. Ennn @psv KAMPIOENNNNUUHH! pic.twitter.com/DZL7YGHhf1
— Steven Kruijswijk (@s_kruijswijk) May 8, 2016
6) Rechtshalf: Kylie Waterreus
Er is niet alleen plaats voor mannen in ons wielerelftal. De inmiddels 26-jarige Kylie Waterreus was profwielrenster van 2019 tot en met 2022, maar bovenal (voor wat betreft dit artikel dan..) is ze het nichtje van oud-keeper Ronald Waterreus. Met Greg hebben we al een keeper, dus staat ze rechtshalf. Kan ze vast ook!
7) Rechtsbuiten: Fem van Empel
Nog een vrouw en wat voor één! Met Fem van Empel hebben we goud in handen. De jonge veldrijdster voetbalde tot een paar jaar geleden nog in de Hoofdklasse (het op twee na hoogste niveau in Nederland) bij haar cluppie RKSV Nuenen - jawel, RKSV Nuenen is hofleverencier van ons team...
8) Erik Breukink
Wat op leeftijd, maar ervaring is belangrijk! De Breuk staat in het elftal omdat hij een keer met Ajax meetrainde toen Johan Cruijff er trainer was in de jaren '80. (Dat Cruijff na afloop van de training het volgende zei, laten we maar even buiten beschouwing..: "Erik, als wielrenner heb ik bewondering voor je en in die sport heb je je ook bewezen, maar voetballen zou ik maar vergeten als ik jou was.")
Breukink mocht meetrainen bij de Amterdammers omdat hij lang tijd bij Dierense Boys voetbalde, voordat hij in 1980 op 16-jarige leeftijd definitief de overstap naar de fiets maakte.
9) Spits: Remco Evenepoel
Remco Evenepoel was al jong profwielrenner, maar op het voetbalveld was hij er nog sneller bij: op z'n vijfde speelde hij al bij Anderlecht. Op z'n elfde maakte hij de overstap naar PSV, waar hij drie naar lang speelde. Daarna keerde hij weer terug naar Anderlecht. Evenepoel schopte het ook tot de Belgische vertegenwoordigende jeugdelftallen, waarvan hij zelfs aanvoerder was.
Hij was verdedigende middenvelder, maar wij posteren 'm in de spits, want hij was toch wel het dichtstbij een echte profloopbaan. Bovendien is het op de fiets een afmaker, dus dat lukt op het veld vast ook wel.
10) Midmid, spil, alleskunner: Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel kan alles, ook als het niet op twee wielen is. Tot z'n veertiende was MVDP ook een voetballer, en geen onverdienstelijke, want hij was actief in de jeugdopleiding van Willem II. Een scout van die clunb gaf onlangs nog hoog over hem op en vergeleek hem met niemand minder dan Frenkie de Jong.
11) Linksbuiten: Oscar Pereiro Sio
De winnaar van de Tour van 2006 is daadwerkelijk profvoetballer geweest. Na z'n carrière op twee wielen kwam hij in 2010 kortstondig uit voor de Spaanse tweededivisionist Coruxo FC uit. Pereiro hield het bij één seizoen en speelde maar een handvol wedstrijden, maar hij scoorde wel tweemaal in z'n laatste wedstrijd.
Bank
Op de bank hebben we nog wielrenners en wielrensters die ook een verleden op het voetbalveld hebben. Zo trapte Lorena Wiebes lange tijd tegen een bal, maar koos ze uiteindelijk toch voor het wielrennen. Bas Tietema maakt de YouTube-filmpjes vanaf de bank, want hij zat in de jeugd van PEC Zwolle.
Dylan Groenewegen mocht eens stage lopen bij Ajax, dus zit ook bij de selectie. Jordi Meeus zetten we op de bank omdat z'n vader Jimmy lang prof was bij onder andere KRC Genk.
Beeld: Cor Vos
- Cor Vos