'Die afdaling naar Malaucène is zelfs wat gevaarlijk'

De finish van de elfde etappe van de Tour de France ligt niet op de top van de Mont Ventoux, maar aan de voet. De afdaling naar Malaucène gaat van groot belangrijk zijn en die afzink belooft niet makkelijk te worden.

Ventoux

Toon Claes staat in de wielerwereld vooral bekend als gevierd chirurg. Zo behandelde hij Wout van Aert na diens zware beenblessure opgelopen in de Tour de France 2019. Daarnaast is de Vlaming een groot liefhebber van de Mont Ventoux, zo vertelt hij tegen Sporza. In 2007 beklom hij de Mont Ventoux zelfs tien keer op één dag. Claes heeft bovendien een woning in finishplaats Malaucène. "Malaucène heeft altijd in de schaduw gestaan van Bédoin. Er heerst al eeuwenlang een rivaliteit tussen beide dorpen. In Malaucène spreken ze ook nooit over Bédoin, maar over Le Sud. En omgekeerd hebben ze het over Le Nord."

De finish is dus getrokken in het dorp aan de voet van de Mont Ventoux. Na het bereiken van de top wacht een razendsnelle afdaling. "Die afdaling is heel spectaculair, zelfs wat gevaarlijk. Er zijn enorm snelle stukken, waar ze snelheden van wel 130 kilometer per uur kunnen halen. Daarnaast zijn er ook technische stukken en is er zelfs een stukje vals plat, waar de wind wellicht op kop zal zitten. Als de verschillen op de top niet al te groot zijn, kan de afdaling een belangrijke rol gaan spelen."

Nieuws
  • Cor Vos