Geruchten in peloton over mechanische doping bij topteams: 'Horen rare geluiden uit fietsen' 

En onder andere Jumbo-Visma wordt genoemd door drie anonieme renners...

jumbo-visma

Nadat Fabian Cancellara bij zijn overwinning in de Ronde van Vlaanderen van 2010 werd verdacht van een motortje in zijn fiets zijn de geruchten over mechanische doping in het peloton terug. Drie anonieme renners zouden onafhankelijk van elkaar hebben geklaagd over rare geluiden uit de achterwielen van de fietsen van enkele topteams, zo meldt de Zwitserse krant Le Temps.

Het gaat specifiek om vier teams: UAE van geletruidrager Tadej Pogacar, Deceunick-QuickStep, Bahrain Victorious en 'ons eigen' Jumbo-Visma. Een anonieme renner liet door de krant het volgende optekenen: "Het is een vreemd geluid, dat ik in het peloton hoor tijdens de rit. Een metaal-achtig geluid, dat lijkt op het geluid van een verkeerd afgestelde ketting."

De anonieme renners zeggen dat de geruchten in het peloton niet over een motortje gaan deze keer, maar over een soort energiebesparingssysteem zoals dat ook in de Formule 1 gebruikt wordt. Het systeem zit volgens de renners in de naaf of werkt via het schijfremsysteem.

De inval bij Bahrain Victorious zou ook te maken hebben gehad met dit gerucht. Tadej Pogacar reageerde al; hij ontkent in alle toonaarden en stelt dat hij geen gekke geluiden hoort. De UCI controleert dagelijks fietsen op mechanische doping en voerde deze Tour al 720 tests met behulp van Röntgen-apparatuur uit. Bij geen enkele test werd iets opvallends gevonden.

Nieuws
  • Cor Vos