Bizar verhaal: motortje in fiets bij amateurkoers, dader (vriend van Vino..) vlucht en sleept koersdirecteur mee over motorkap

Dit verhaal uit een Franse amateurkoers gaat alle kanten op, niet te geloven! 

gio iera en aleksandr vinokoerov

Normaal gesproken zouden we niet schrijven over de vierdaagse rittenkoers Routes de l'Oises, een Noord-Franse amateurkoers die pak 'm beet wordt verreden in het gebied tussen de Franse steden Rouen en Amiens. Afgelopen dagen was de koers toe aan z'n veertigste editie.

Vreemd geluid uit fiets

Op de deelnemerslijst prijken alleen maar onbekende Franse renners en een enkele Belg. Bij de deelnemende teams geen Visma | Lease a Bike of Lidl-Trek, maar teamnamen als US Ezanville Ecouen, Team JOP 76 en Team Bailleul le Soc.

We schrijven er toch over door iemand met de welluidende naam Giovambattista Iera, van AC Bellaingeoise. Voor de start van de laatste rit op maandag besloot de organisatie namelijk de fietsen eens aan een inspectie te onderwerpen. "We hadden vermoedens dat er mogelijk iemand valsspeelde", zei koersdirecteur Frédéric Lenormand daarover tegenover de krant Courier Picard.

Dat ging dus om de 53-jarige Iera, die in de eerste ritten goed voor de dag kwam; in de derde etappe werd hij tweede. In die rit reed de senior binnen mum van tijd naar de kopgroep toe. Dat was verdacht. Andere renners hoorden bovendien een vreemd geluid uit zijn fiets.

100 meter op de motorkap

De organisatie had het bij het rechte eind. Dar bleek eigenlijk direct voor aanvang van de rit van gisteren. Toen Iera lucht kreeg van de controle sloeg hij onmiddellijk op de vlucht. Hij zette z'n fiets in een busje en ging ervandoor.

Dat probeerde Lenormand te voorkomen. "Hij kwam recht op me af met zijn auto en ik lag zo'n honderd meter op zijn motorkap, maar het had nog dramatischer kunnen zijn.

Lenormand deed aangifte en haalde de ploeg van Iera uit koers."Ik heb een verklaring afgelegd bij de politie. Het is erg triest dat het zover moet komen. Waarom zou je zelfs valsspelen? Er is geen geld mee gemoeid. De winnaar krijgt een trui, een beker en een bos bloemen."

Bekende verschijning

Iera is geen onbekende in de wielerwereld. Hij is de eigenaar van verschillende Italiaanse restaurants in Amerika. In die hoedanigheid is hij sinds enkele maanden ook een officiële sponsor van de professionele wielerploeg Astana en staat hij regelmatig op de foto met teambaas Alexander Vinokourov als ze samen een rondje gaan fietsen.

De Fransman van Italiaanse afkomst is ook acteur in een film over... een wielrenner die ervan droomt de beste te worden en daarvoor bereid is doping te nemen - Le vélo de Ghislain Lambert. Hij is ook de man van het Vlaamse topmodel Ingrid Seynhaeve. De politie is nu op zoek naar Iera.