Tokio | Wie is de gouden Anna Kiesenhofer? Een interessante paradijsvogel!

De bij velen totaal onbekende Anna Kiesenhofer won de Olympische wegwedstrijd. Na dit artikel weet je een beetje wie ze is - en ze is best een aparte..

anna kiesenhofer

Het was een Anna die de Olympische wegwedstrijd bij de vrouwen won, maar niet Anna van der Breggen. Het was de 30-jarige Oostenrijkse Anna Kiesenhofer die er zeer verrassend met de overwinning vandoor ging.

Ze ging vanaf kilometer nul in de aanval en dat lijkt voor haar ook de enige manier om een koers te winnen, zo weet de in Oostenrijk woonachtige oud-coureur Johnny Hoogerland.

De Zeeuw die in Karinthië samen met zijn vrouw Gerda een pension runt, kreeg van zijn Oostenrijkse fietsvrienden door dat Kiesenhofer heel hard op de fiets kan rijden, maar niet goed in grote groepen kan rijden. Nou, we hebben inderdaad gezien hoe het gaat als ze niet in een groep rijdt!

Ze laat ook niet zo vaak zien dat ze hard kan fietsen. Ze reed dit seizoen alleen de nationale titelwedstrijden op de weg en in het tijdrijden. Bij die laatste discipline sleepte ze wel de Oostenrijkse tweekleur in de wacht, net als de twee jaar ervoor.

De enige twee wedstrijden van Kiesenhofer dit seizoen.

In een internationaal veld won ze geen enkele wedstrijd. Op het EK en WK tijdrijden in 2019 werd ze respectievelijk 5e en 20e. Een jaar later werd ze 18e op het WK. Dat ze geen potten breekt in een internationaal veld is ook niet echt verwonderlijk, want op een jaartje bij Lotto in 2017 na reed ze nooit bij een grote profploeg.

Dat komt mede omdat Kiesenhofer er ook nog het een en ander naast doet, om het met een understatement te zeggen. De Oostenrijkse studeerde bijna aan elke universiteit in Europa... Ze is uiteindelijk in 2016 doctor in de wiskunde geworden.

Met haar wetenschappelijke achtergrond bereidde ze zich minutieus voor op de Spelen en dan met name op het aspect hitte. We kunnen wel zeggen dat dat z'n vruchten heeft afgeworpen.

Alhoewel ze dus de laatste jaren vooral resultaten behaalde in het tijdrijden doet ze woensdag niet mee aan de Olympische tijdrit.