Tokio | Grootste Amerikaanse krant: 'Tom Dumoulin kan voorbeeld zijn voor Simone Biles'

Het bijzondere verhaal van Tom Dumoulin blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt.

tom dumoulin

Tom Dumoulin leverde een razendknappe prestatie door na z'n break van vier maanden vanwege mentale problemen (en de daarmee samenhangende overtraindheid) sterk terug te komen met het winnen van zilver in de olympische tijdrit.

Het bleef ook in de Verenigde Staten niet onopgemerkt. De Amerikaanse Simone Biles, de beste turnster ooit, viel namelijk uit bij de landenwedstrijd en meldde zich af voor de individuele meerkamp. Ook zij kampt met (nog onbekende) mentale issues.

Het verleidde USA Today, de grootste krant van de Verenigde Staten, tot een stuk op de website waarin ze stellen dat (de prestatie van) Tom Dumoulin kan dienen als voorbeeld voor Biles.

Ze schrijven dat niemand weet wat de toekomst voor haar zal brengen, maar Dumoulin mogelijk een inspiratie kan zijn. Daarbij leggen ze het verhaal van Dumoulin en z'n break uit aan de Amerikanen, met als conclusie een quote van 'm dat hij nu weer van z'n fiets houdt.

Deze manier van denken - het plezier terugvinden - zou ook voor Biles een manier kunnen zijn om met haar mentale problemen om te gaan, stelt Josh Peter, de schrijver van het artikel.

De journalist tekent uit de mond van Dumoulin ook nog op dat die weet dat hij niet de enige is met dit soort problemen. "Er zijn veel atleten, maar ook veel niet-atleten, die een beetje in de knoop zitten met zichzelf. Maar een rolmodel ga ik niet zijn. Ik ga geen advies geven; ieder persoon is anders en moet dat voor zichzelf uitzoeken. Ik heb in ieder geval mijn liefde voor de fiets teruggevonden."