HomeMagazineInterview | Trainer Peter Schep over Bissegger: 'Hij bleef maar om die...

Interview | Trainer Peter Schep over Bissegger: ‘Hij bleef maar om die helm vragen’

Stefan Bissegger maakte vandaag grote indruk door de tijdrit in de UAE Tour met overmacht te winnen. Wieler Revue sprak met zijn coach Peter Schep en ontrafelde de geheimen van een goede tijdrit. En waarom rijdt hij met die bijzondere helm? "Die gast is steengoed", zegt Schep in elk geval over zijn poulain.

In 2019 verruilt Schep zijn baan als bondscoach van de Nederlandse baanwielrenners op de duuronderdelen voor een dienstverband bij de Amerikaanse WorldTour-ploeg. Zijn ervaring op de baan is een belangrijke reden dat manager Jonathan Vaughters bij Schep uitkomt.

In de Wieler Revue WK Special van vorig jaar vertelde hij dat hij voorafgaand aan een tijdrit een volledig dichtgetimmerd plan meegeeft aan Bissegger. “De powerstrategie van Stefan is zo’n beetje volledig bepaald van tevoren. Hij vindt het fijn om te weten wat je op een bepaald stuk kunt winnen als je daar net iets versnelt. Hij is die aanpak ook gewend. Als je dat niet bent en je hebt een mindere dag dan kun je juist onzeker worden van de strategie.”

“Bij andere renners geef ik grovere lijnen mee. In die strategieën gaat veel tijd zitten, maar onze renners vinden het fijn om per gedeelte van het parkoers een opdracht te krijgen. Dat je tot een bepaalde bocht volle bak gaat bijvoorbeeld. Toen Scully vierde werd in Zwitserland gaf hij als feedback dat hij die duidelijke aanpak heel fijn vond.”

Bouwvakkershelm

Bissegger rijdt zijn tijdritten meestal met een opvallende helm, die qua esthetiek ergens tussen een bouwvakkershelm en wc-pot valt, maar wel snel is. “In het voorjaar heb ik een aerotest met Stefan gedaan in de buitenlucht,” vertelt Schep. “Toen hebben we die helm getest. Die bleek heel specifiek te zijn, want de helm is maar in één bepaalde positie gunstiger, terwijl je je in andere posities moet afvragen of het een positief effect heeft.

“Met die helm heeft hij een andere set-up dan met onze normale tijdrithelm. In de UAE Tour (van 2021, red.) reed hij al met die aangepaste set-up, maar was de helm nog niet beschikbaar in onze teamkleuren. Hij bleef maar naar de helm vragen.”

De helm van Bissegger is vooral voordelig op lange rechte stukken, waar je lange tijd zo compact mogelijk wil zitten en zelden uit de beugel hoeft te komen. Een positie die Bissegger van nature vrij makkelijk aanneemt.

De veelbesproken helm

“Het ideale scenario is veel spiervezels en je neus op het stuur, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Die positie aannemen en tegelijkertijd vermogen kunnen blijven leveren is grotendeels genetisch bepaald, maar je kunt het wel bevorderen met onder meer schouder- en nekoefeningen”, legt Schep verder uit.

“Hyperflexibele schouders helpen om je hoofd dieper in je schouderbladen te krijgen. Dat Bissegger dat kan wisten we, dus zijn prestaties komen voor ons geenszins als een verrassing. Die gast is steengoed.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Jasper Philipsen gaat voor het groen in de Tour: ‘Ik heb de afgelopen maanden alleen maar bergen gezien’

Jasper Philipsen reed een prima voorjaar waarin hij vooral liet zien veel meer te...

Gravelen kan ook zijn: uitkijken voor overstekende krokodillen!

Gravelen is niet meer weg te denken uit de fietscultuur en heeft zich definitief...

Meer zoals dit

Tiesj Benoot kijkt met open mond naar Vingegaard: ‘Niet omdat Pogacar hier niet is dat er geen goede renners zijn’

Op het laatste klimmetje van de vijfde etappe in de Dauphiné viel Carapaz aan,...

Quintana zoekt nog steeds team, maar mag straks (eenmalig) terug rugnummer opspelden

Het is al een tijdje stil rond Nairo Quintana. De Colombiaanse klimmer werd vorig...

Jonas Vingegaard soleert naar ritzege én geel in heuvelachtige vijfde etappe Dauphiné

Vandaag mochten de klimmers voor het eerst in deze Dauphiné aan de bak. Het...