Meeste top 10-noteringen in klassement WorldTour-races laatste vijf jaar: Wilco Kelderman laat iedereen achter zich

Dat Wilco Kelderman een goede wielrenner is, weten we. Maar als je deze statistiek op je laat inwerken, dan krijg je nog meer respect voor de prestaties van de Nederlander.

Kelderman
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

Niet Chris Froome, Vincenzo Nibali of Egan Bernal boekte de meeste top 10-noteringen in het algemeen klassement van WorldTour-races de laatste vijf jaar. Zelfs Primoz Roglic niet, maar Wilco Kelderman staat boven aan de lijst van dit niet-bestaande klassement. Zeventien keer eindigde Kelderman de laatste vijf jaar bij de eerste tien in een WorldTour-race.

Dat is twee keer vaker dan Adam Yates en Primoz Roglic, die plek twee en drie op de lijst bekleden. Verder staan ook Simon Yates (14x), Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Richie Porte (13x) hoog in dit klassement. Wat de prestatie van Kelderman des te knapper maakt is de blessurelijst sinds 2017. In die periode van vijf jaar kampte Kelderman liefst zes keer met een blessure waarbij hij iets brak. Inclusief de blessure waarmee hij nu kampt, lag hij ongeveer 45 weken uit de roulatie.

Kelderman finishte in 65 procent van zijn deelnames bij de eerste tien. Daarmee staat hij samen met Adam Yates op een gedeelde vierde plaats. Achter Tadej Pogacar (91 procent), Roglic (75 procent) en Bernal (67 procent).