WK | Wieler Revue deelt sterren uit: dit zijn volgens ons de grootste favorieten voor het WK bij de mannen

Van de topfavoriet met drie sterren tot de outsiders met één ster. Dit zijn volgens ons de mannen op wie je moet letten zondag!

wout van aert

***

We kunnen en willen er niet omheen. Voor de wegwedstrijd van het WK in Leuven is er bij de mannen maar één topfavoriet: Wout van Aert. En juist die status zou ook de reden kunnen zijn om hem juist een sterretje minder te geven, want iedereen op twee wielen zal zondag op zijn wiel rijden.

Maar toch, hij is in zo'n goede doen en het parkoers lijkt voor 'm gemaakt (eigenlijk nog net wat meer voor iemand anders, maar daar lees je zo meer over..), dus hij is toch de enige renner die van ons de drie sterren krijgt.

**

Met een normale voorbereiding had Mathieu van der Poel uiteraard ook drie sterren gekregen, want met de vele intervallen op het rondje in Leuven is het écht op zijn maat. Maar ja, die rug.. Laten we hopen dat men nu iets minder op hem let. Alleen moet je ook dan de benen natuurlijk wel hebben.

Uittredend wereldkampioen Julian Alaphilippe kan ook op dit parkoers weer prima uit de voeten en liet in de Tour of Britain zien dat hij prima in orde is. Maar daar werd wel duidelijk dat Van Aert toen in betere doen was.

Sonny Colbrelli is naast Wout van Aert dé man in vorm. Hij reed een fantastische Benelux Tour, plakte daar nog een supersterk EK aan vast. Kan hij dat ook nog doortrekken naar het WK?

Kasper Asgreen is wat ons betreft de grootste troef van de zeer sterke Deense ploeg. De renner van Deceuninck-QuickStep komt misschien wat explosiviteit tekort, al liet hij in de Ronde van Vlaanderen al zien dat dat na een zware koers helemaal niet zo hoeft te zijn. Daarnaast koerst Asgreen altijd aanvallend.

*

Remco Evenepoel en thuisrijder Jasper Stuyven zou je evengoed twee sterren kunnen geven, maar om de pyramide een beetje in stand te houden moeten ze het doen met eentje. Die bijna twee sterren krijgen ze omdat ze heel hard kunnen fietsen, maar ook omdat ze wellicht kunnen profiteren van de ultieme favorietenstatus van Van Aert - al zou je ook het omgekeerde kunnen beweren: ze moeten werken voor Van Aert.

Bij Frankrijk hebben ze naast Alaphilippe nog een ijzer in het vuur: Florian Sénéchal is me uitstekende benen uit de Vuelta gekomen.

Ook voor de Denen geldt dat ze op meer dan één paard kunnen wedden. Met Magnus Cort en Michael Valgren hebben ze nog twee mannen in de ploeg die in grootse vorm zijn.

De Britten hebben Tom Pidcock in de ploeg, maar onze 'Britse ster' gaat toch naar Ethan Hayter, die al het gehele najaar over wonderbenen beschikt. Vanuit Slovenië geen ster voor Pogacar of Roglic, maar voor Matej Mohoric.

Verder kunnen we uiteraard niet om een ster heen voor Peter Sagan en geven we ook oud-wereldkampioen Michal Kwiatkowski een ster.

Dan nog de categorie 'twijfelsterretjes', de echte outsiders. Dat we ze zeg maar toch even genoemd hebben als we opeens een verrassingswereldkampioen krijgen a la Oscar Freire bij z'n eerste wereldtitel: Alex Aranburu, Quinn Simmons, Dylan van Baarle, Zdenek Stybar, Gianni Moscon, Ryan Gibbons, Alexey Lutsenko en Maximilian Schachmann.

WK
  • Cor Vos