HomeWKWK | Balsamo blijft Vos in voor in sprint met omvangrijke groep

WK | Balsamo blijft Vos in voor in sprint met omvangrijke groep

De Italiaanse Elisa Balsamo is de nieuwe wereldkampioene op de weg. In een sprint met zo'n vijftien rensters bleef ze Marianne Vos en Katarzyna Niewiadoma voor.

De dames openden met een vlak stuk in lijn naar Leuven. Hier en daar werd er wel aangevallen door onbekende rensters, maar eigenlijk bleef de koers heel lang gesloten. Er ontstond zelfs geen klassieke vroege vlucht. Het grootste nieuws in de beginfase was de opeenvolgende pech voor Demi Vollering, die op flinke achterstand raakte maar uiteindelijk toch wist terug te komen. De koers ontbrandde pas enigszins op de tweede keer Smeysberg, waar Van Vleuten versnelde.

De tempoversnelling op de lastige helling bleek er te veel aan voor Anna van der Breggen, die vandaag haar laatste koers reed maar niet de vorm had om een finale te rijden. Zodoende hadden de Nederlandse dames een renster minder. In het vervolg van de koers nam geen enkel land echt de controle over het peloton, maar het werd meer een koers van hollen en stilstaan. De hellingen waren desondanks niet zwaar genoeg om grote verschillen te maken en zodoende kon een zeer grote groep rensters de finale rijden om de wereldtitel.

Op zo'n twintig kilometer van de meet ging de groep met favorieten vol aan op de Wijnpers. De smalle bocht aan de voet werd aangevallen door Niewiadoma, die bijna op haar plaat ging. Door de actie van de Poolse ontstond wel een kopgroep met onder anderen Brand, Van Vleuten, Vos, Brennauer en Longo Borghini. Vooral Deignan en Kopecky hadden de slag gemist, maar op vijftien kilometer van de meet volgde toch weer een samensmelting.

Net voor de aanval van Niewiadoma was het de Spaanse Mavi Garcia geweest die wel een flink gat wist te slaan voor dit parkoers en de groep met favorieten had haar niet zomaar in de kraag gevat. Op tien kilometer van de finish kwam desondanks alles weer samen. De voorste groep bestond op dat moment nog uit zo'n dertig rensters.

Nederland leek voor Vos te gaan, maar met zeven kilometer te gaan deden Brand en Van Vleuten nog een duit in het zakje. Het zwaartepunt lag nog op de Wijnpers met nog ruim vijf kilometer op de teller. Vijf rensters wisten de schifting van de Wijnpers te overleven: Van Dijk, Alisson Jackson, Niewiadoma, Longo Borghini en Vos. Ook hier werd vervolgens niet doorgereden, waardoor het in de sprint zou gaan eindigen. Daarin nam Italië het initiatief. Longo Borghini trok door en Balsamo en Vos hadden vervolgens een gaat geslagen. Het zou tussen twee gaan. Vos leek comfortabel te zitten, maar in de spurt was Balsamo de sterkere.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel na zege in Antwerpen: ‘Ik voelde me erg sterk, maar het zal nóg beter moeten’

In Boom was Van der Poel nog ten val gekomen met een pijnlijke knie...

Mathieu van der Poel ondervindt geen hinder van knie en schouder, zegeviert met overmacht in Antwerpen

Met smart werd uitgekeken naar de cross in Antwerpen, want voor een eerste keer...

Fem van Empel domineert in het zand van Antwerpen: ‘In het eerste deel lag mijn focus niet goed doordat ik koude handen had’

Op het zanderige parkoers in Antwerpen werd al snel duidelijk dat het wederom een...

Annemiek van Vleuten vertelt wat ze na haar afscheid wil doen: ‘Kom graag uit mijn comfortzone’

Ze is er ondertussen al 40 en heeft zowat alles gewonnen wat er te...

Meer zoals dit

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Annemiek van Vleuten na haar winst: “ik kan het nog steeds niet geloven”

Het was een mega-tactische aanval die haar de winst opleverde vandaag. Annemiek van Vleuten...