Johan Museeuw over natte Parijs-Roubaix en kansen voor de crossers: 'Laat de fiets gaan waar die dat wil'

Dat klinkt bijna filosofisch. Museeuw legt uit hoe in regen over kasseien te rijden en het voordeel dat Van der Poel en Van Aert zondag hebben.

johan museeuw

Johan Museeuw won Parijs-Roubaix drie keer. Hij deed dat voor het laatst in 2002. Inderdaad, de laatste échte natte en tevens zeer legendarische editie van de Hel van het Noorden. Een kenner op het gebied van natte kasseien dus. Bij Sporza deed hij er een boekje over open en gaf hij een korte cursus 'natte kasseien rijen'.

"Bij nat weer moet je de fiets laten sturen. Dat klinkt raar, maar zo is het wel. Laat de fiets gaan waar die dat wil: als je te veel tegenstuurt, ga je onderuit. Schrik is ook niet het juiste woord. Je moet de hele dag de controle hebben over jezelf en je fiets. De finale wordt natuurlijk tactisch, maar je moet eerst zonder kleerscheuren in het Bos van Wallers geraken."

Volgens Museeuw is de voorspelde regen niet geheel verrassend een voordeel voor een bepaalde groep renners, namelijk de crossers. "Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Zdenek Stybar hebben met hun stuurmanskunsten bij regenweer een enorm voordeel. Een kwestie van durf? Ja en neen. Je moet inschatten hoe snel je kan gaan. Je moet meer nadenken dan anders."

De Belg heeft tot slot ook nog een voorspelling in huis voor het koersverloop aanstaande zondag. "Het wordt veel meer een eliminatie. Er zullen enorm veel valpartijen zijn en de favorieten zullen heel snel bij elkaar zitten. Ik schat dat er na het Bos nog 20 à 30 man zal zijn. Dan is het nog 90 kilometer. Je moet daar vertrouwen hebben in je fiets en weten hoe snel je kan en mag gaan en wanneer je moet sturen."