HomeAchtergrondDe enige uitdager van de Nederlandse vrouwen in het veld: wie is...

De enige uitdager van de Nederlandse vrouwen in het veld: wie is Kata Blanka Vas, de vrouwelijke Van der Poel?

Nederland is oppermachtig in de vrouwencross, maar een jonge Hongaarse biedt dapper weerstand tegen de Nederlandse overheersing. Haar Belgische begeleider vertelt mooie anekdotes over haar zodat we haar wat beter leren kennen!

Een zee van roodwitblauwe vlaggetjes, zo ziet de top 10 van een vrouwencross er doorgaans uit. Tussen al dat roodwitblauw valt het de kleurenblinde mensen onder ons niet zo snel op, maar er staat ook steevast een roodwitgroen vlaggetje tussen. Voor het vlaggetje staat de naam van de pas 20-jarige Kata Blanka Vas.

Ze gaat als een wervelwind door de wielersport. Op de weg, op de mountainbike en in het veld. In die eerste discipline werd ze afgelopen WK vierde. Niet bij de beloften – daar is immers nog geen vrouwen-WK voor – maar direct bij de 'grote dames'. Op de mtb werd ze in Tokio ook al vierde en nu het crossseizoen is begonnen, rijdt ze rond tussen Marianne Vos en Lucinda Brand – zondag in Iowa werd ze derde.

Tegenover Sporza vertelt Franky Van Haeselbroucke, de man die haar drie jaar lang begeleidde in België, wie ze is. En het is een speciale. Gezien het feit dat ze actief is op drie disciplines dringt de vergelijking met Mathieu van der Poel zich op. “Toen ze 16 was, reed ze de eerste berg op stage op haar achterwiel omhoog.”

We zien het Mathieu ook zo doen, maar er zijn meer overeenkomsten. “Ze weet heel goed wat ze wil, maar daar hoort bij dat ze ook heel eigenwijs is. Toen we vorig seizoen toewerkten naar het WK in Oostende, wilden we dat Kata Blanka haar looppassages verbeterde. Vanuit Hongarije stuurde ze ons video's waarop ze aan het lopen was. Maar toen we haar in België zagen lopen, wisten we dat ze eigenlijk nauwelijks aan haar loopconditie had gewerkt. 'I am a mountainbiker, not a cyclocrosser', zei Kata Blanka, toen we haar daarop wezen.”

Komend seizoen zal daar wel verandering in komen als ze onder de vleugels van Lars Boom bij SD Worx, waar ze onlangs een contract voor tekende, zal trainen. Inmiddels is ze helemaal ingeburgerd in het Nederlands/Belgische wielerwereldje. Maar toen ze hier net kwam, was dat heel anders, weet Van Haeselbroucke.

“Kata Blanka kon geen woord Engels toen ze in België aankwam. Daarom kwam ze in haar eerste tv-interview in Essen in 2019 nogal timide over. Maar ondertussen is haar Engels veel beter geworden en durft ze meer. Kata Blanka is nu veel meer zelfverzekerd in haar interviews. Kata Blanka is helemaal aan het openbloeien als persoon. Zowel op fysiek als op persoonlijk vlak.”

Ook een Nederlandse vrouwelijke Van der Poel

Toch hoeven 'we' als Nederlanders niet bang te zijn dat ze in de verre toekomst als Vos, Brand en Betsema gestopt zijn, alleenheerster zal zijn. Ook Nederland heeft namelijk de nodige talenten die ook nog eens actief zijn op meerdere disciplines.

Er is natuurlijk Ceylin del Carmen Alvarado, die ook op de weg en mountainbike rijdt. Er is Shirin van Anrooij, die op de weg bij het grote Trek-Segafredo rijdt. Maar bovenal is er Fem van Empel. Dit seizoen door wat blessureleed nog niet op haar sterkst, maar de Brabantse is nog een jaar jonger dan Vas en ook op drie disciplines actief. Bovendien ligt de focus nog maar relatief kort op fietsen, omdat ze

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Nairo Quintana besluit toch te vertrekken bij Arkéa Samsic

Nadat eerder dit jaar uitkwam dat Nairo Quintana bij Arkéa Samsic zou blijven, maakt...

David Dekker vertrekt bij Jumbo-Visma en gaat naar Arkéa Samsic

De Nederlandse David Dekker kende dit jaar een minder seizoen bij de Jumbo-Visma ploeg...

Joris Nieuwenhuis verlaat DSM en kiest voor de cross

Joris Nieuwenhuis kwam de afgelopen vier jaar uit voor team DSM op het hoogste...

Wat is snelheid jou waard? Sokken van 1000 euro?!?

Het idee dat sokken je sneller kunnen maken is iets waar het wielrennen intussen...

Meer zoals dit

Joris Nieuwenhuis verlaat DSM en kiest voor de cross

Joris Nieuwenhuis kwam de afgelopen vier jaar uit voor team DSM op het hoogste...

Interview | Koen Bouwman: ‘In het begin lagen de ploeg en ik qua karakter een beetje uit elkaar’

Koen Bouwman behoort inmiddels tot het meubilair van Team Jumbo-Visma, maar hij geeft toe...

Interview | Sjoerd Bax: ‘Mijn ambitie is om ooit eens heel goed te rijden in Luik-Bastenaken-Luik’

Sjoerd Bax verraste vriend en vijand in 2021 met een tweede plaats op het NK. Als renner van het continentale Metec tamelijk uniek. Een profcontract kon niet uitblijven en zodoende maakt de geboren Gorinchemmer volgend jaar de overstap naar Alpecin-Fenix.