HomeAchtergrondLouis Vervaeke over Team DSM: 'In de Giro van 2018 lag ik...

Louis Vervaeke over Team DSM: ‘In de Giro van 2018 lag ik met een snurker op de kamer, maar ze zeiden dat ik me maar moest aanpassen’

Louis Vervaeke reed twee jaar voor Team Sunweb (het huidige Team DSM, red.), maar bij de ploeg van Iwan Spekenbrink verloor Vervaeke de passie voor de wielersport.

“Je leert er veel over wetenschap, voeding en training”, opent Vervaeke positief over zijn oude ploeg in de nieuwe Bahamontes. “Maar zodra een kopman weet wat hij nodig heeft om te winnen, en dan telkens op protocollen en verboden botst, loopt het mis. Je mag daar bijvoorbeeld niet met een andere bikefitter werken. Je zadel een paar millimeter hoger of lager zetten is verboden. Maar als een renner zich daar nu beter bij voelt?”

De Belg wil ermee zeggen dat er geen ruimte is om van het oorspronkelijke plan af te werken. Hij geeft nog een voorbeeld. Een zeer opvallend voorbeeld. In 2018 reed hij de Giro d'Italia in dienst van Tom Dumoulin, die uiteindelijk tweede werd nadat Chris Froome zijn welbekende aanval deed op de Finestre en Dumoulin daarachter in zijn eentje ervoor kwam te staan. Vervaeke, die mee was als meesterknecht, zat op dat moment als in de bus. Hij gaf de dag van de Finestre namelijk op.

“Ik lag die Giro met een snurker op de kamer en had al vier nachten slecht geslapen. Als ze me een andere kamer hadden gegeven, zou ik die Giro uitgereden hebben. Maar dat weigerden ze: 'Je moet je maar aanpassen.' De twee nachten voor de Finestre lag ik tot 4 uur 's nachts wakker. Oordopjes hielpen niet. Ten einde raad stapte ik naar de ploegdokter voor een slaappil. Maar het was al te laat.”

Vervaeke probeerde het nog wel in de rit naar de Finestre, maar zonder succes. “De volgende middag stapte ik groggy op de fiets. Ik was op en voelde me een zwakkeling. Dit had de Giro moeten worden waarin ik Tom aan de overwinning hielp. Huilende belde ik mijn vriendin Astrid: 'Ik ga nooit meer de oude worden, mijn lichaam is te zwak.' Die dag stond ik heel dicht bij een afscheid van de wielrennerij.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...

10 Keer ‘haarspeldporno’: zet deze klimmen maar op je bucketlist! 

Dit zijn tien prachtige plaatjes en tegelijkertijd ook tien dikke tips om zelf op te fietsen. Welke van deze wil jij het liefst bedwingen?

Meer zoals dit

Julian Alphilippe over zijn comeback: ‘Vreemd om met slechte benen te rijden, maar alles voor het WK en Lombardije’

Julian Alaphilippe staat vandaag aan de start van de Tour of Leuven, de nieuwe...

Dylan Teuns per direct naar Israel-Premier Tech: ‘Vertrouwensbreukje met Bahrein maar ook UCI-punten van belang’

Dylan Teuns is niet langer renner van Bahrein-Victorious. In onderling overleg met het management...

Tim Merlier over transfer naar Soudal – Quick Step: ‘Een droomkeuze, terwijl het bij Alpecin-Deceuninck financieel niet liep zoals ik hoopte’

Tim Merlier stapt volgend seizoen over naar het Soudal-Quick Step van Patrick Lefevere. Geen...