HomeAchtergrondLouis Vervaeke over Team DSM: 'In de Giro van 2018 lag ik...

Louis Vervaeke over Team DSM: ‘In de Giro van 2018 lag ik met een snurker op de kamer, maar ze zeiden dat ik me maar moest aanpassen’

Louis Vervaeke reed twee jaar voor Team Sunweb (het huidige Team DSM, red.), maar bij de ploeg van Iwan Spekenbrink verloor Vervaeke de passie voor de wielersport.

“Je leert er veel over wetenschap, voeding en training”, opent Vervaeke positief over zijn oude ploeg in de nieuwe Bahamontes. “Maar zodra een kopman weet wat hij nodig heeft om te winnen, en dan telkens op protocollen en verboden botst, loopt het mis. Je mag daar bijvoorbeeld niet met een andere bikefitter werken. Je zadel een paar millimeter hoger of lager zetten is verboden. Maar als een renner zich daar nu beter bij voelt?”

De Belg wil ermee zeggen dat er geen ruimte is om van het oorspronkelijke plan af te werken. Hij geeft nog een voorbeeld. Een zeer opvallend voorbeeld. In 2018 reed hij de Giro d'Italia in dienst van Tom Dumoulin, die uiteindelijk tweede werd nadat Chris Froome zijn welbekende aanval deed op de Finestre en Dumoulin daarachter in zijn eentje ervoor kwam te staan. Vervaeke, die mee was als meesterknecht, zat op dat moment als in de bus. Hij gaf de dag van de Finestre namelijk op.

“Ik lag die Giro met een snurker op de kamer en had al vier nachten slecht geslapen. Als ze me een andere kamer hadden gegeven, zou ik die Giro uitgereden hebben. Maar dat weigerden ze: 'Je moet je maar aanpassen.' De twee nachten voor de Finestre lag ik tot 4 uur 's nachts wakker. Oordopjes hielpen niet. Ten einde raad stapte ik naar de ploegdokter voor een slaappil. Maar het was al te laat.”

Vervaeke probeerde het nog wel in de rit naar de Finestre, maar zonder succes. “De volgende middag stapte ik groggy op de fiets. Ik was op en voelde me een zwakkeling. Dit had de Giro moeten worden waarin ik Tom aan de overwinning hielp. Huilende belde ik mijn vriendin Astrid: 'Ik ga nooit meer de oude worden, mijn lichaam is te zwak.' Die dag stond ik heel dicht bij een afscheid van de wielrennerij.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

Vingegaard wint eerste bergrit in O Gran Camiño in barslecht weer, Bernal verrast met tweede plek

Jonas Vingegaard heeft de tweede etappe van de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño op...

Jasper Philipsen keert terug in Ronde en debuteert in Amstel: ‘Sterkste wapen blijft sprint, maar wil stappen zetten in klassiekers’

Afgelopen seizoen won hij op indrukwekkende wijze de Brugge-De Panne Classic in dramatische weersomstandigheden,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Meer zoals dit

Wout van Aert: ‘Ik zou later in mijn carrière bij Tudor of Uno-X willen rijden’

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad heeft Wout van Aert een hoop ongewone vragen voorgeschoteld,...

🎥 Thomas De Gendt valt en krijgt nieuw wiel en medische zorgen… van Soudal Quick-Step!

De mecaniciens van Soudal Quick-Step hebben zich tijdens de vijfde etappe in de UAE...

Greg Van Avermaet: ‘Voor mij staan Van der Poel en Van Aert nog altijd op gelijke hoogte’

Wout van Aert koerst ook dit seizoen voor Visma - Lease a Bike en...