Revelatie Kata Blanka Vas: 'Anna van der Breggen is mijn grote idool, mocht meteen kamer delen met haar' 

We komen steeds meer te weten over de Hongaarse

kata blanka vas

De jonge Hongaarse Kata Blanka Vas schiet dit seizoen als een komeet omhoog. de 20-jarige renster die vanaf 1 juni in dienst is van SD Worx verraste met een vierde plek op het WK in Leuven, behaalde datzelfde resultaat op de mountainbike tijdens de Olympische Spelen in Tokio en doet dit seizoen mee om de podiumplaatsen in de cross.

Alle reden voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad voor een groot interview met de Hongaarse. Daarin zegt ze dat haar contract bij SD Worx een droom is die uitkomt. Ploegleider Lars Boom moest ze nog even googelen, maar voor een andere huidige ploegleidster geldt dat absoluut niet.

"Toen ik Lars googelde zag ik dat hij wereldkampioen veldrijden is geweest, dus dat zit wel goed, haha. Maar mijn grote idool is Anna van der Breggen. Mijn eerste wedstrijd met SD Worx mocht ik meteen de kamer delen met haar. Straks is ze mijn ploegleidster."

De Hongaarse komt dit seizoen helemaal tot ontbolstering in alle disciplines en heeft het naar haar zin in het wielerwereldje. "Voor mij draait het allemaal nog om fun, niet om de centen. Ik moet mij vooral kunnen amuseren. En de wereld zien. Ik reis graag. "

Als wielrenster - en als crosser helemaal - ben je dan vaak in België. Er valt haar iets op als ze daar rijdt, vertelt ze de interviewer. "Kan jij me trouwens verklaren waarom de mensen in België mij zo hard aanmoedigen? Ik snap het niet zo goed. Ah, omdat ik geen Nederlandse ben misschien? Is de rivaliteit dan zo groot? Neen, ik zie mezelf nooit in België wonen, al ben ik er enorm goed ontvangen. Of ik intussen populair ben in Hongarije? Ik denk het wel."

Die populariteit kan komend weekend nog iets groeien als ze Europees kampioen wordt op de VAM-berg. Ze doet er mee bij de eiltedames en niet bij de beloften. Haar verklaring daarvoor is een verrassende.

"Omdat ik denk dat het voor mij daar makkelijker zal zijnBij de U23 rijden we slechts veertig minuten, bij de elite duurt de wedstrijd tien minuten langer. Die langere wedstrijden liggen mij gewoon beter. Maar je hoort me niet zeggen dat ik zondag zal winnen. Ik heb het parcours nog niet gezien en de concurrentie is ook sterk."

Kata Blanka Vas haar naam, hoe zit het?

Er is veel verwarring over de naam Kata Blanka Vas. Kata lijkt haar voornaam te zijn, maar is Blanka Vas haar achternaam of is het alleen Vas? Ze legt zelf uit hoe het zit. "Blanka is mijn voornaam. Kata is eigenlijk een soort tussennaam en Vas is mijn familienaam."

Tenslotte vertelt ze nog wat meer over haar achtergrond en leven. "Ik kom niet uit Boedapest maar uit Kiskunlachaza, een voorstadje van Boedapest. Wonen doe ik overwegend in Slovakije, waar mijn vriendje woont en waar de trainingsomstandigheden beter zijn."