Sepp Kuss: 'Op dit moment win ik liever een etappe dan dat ik vierde eindig in het klassement'

Sepp Kuss eindigde in 2021 voor de eerste keer in zijn loopbaan in de top 10 van een grote ronde, maar dat betekent niet dat hij het kopmanschap zal eisen in 2022.

Kuss
  • Sepp Kuss Sepp Kuss

Sepp Kuss won een rit in de Tour de France en finishte achtste in de Vuelta a España. Toch gedijt hij nog steeds bij de rol die hij heeft bij Team Jumbo-Visma. Die van meesterhelper die zo nu en dan zijn eigen gang mag gaan. Het kopmanschap in een grote ronde zal de Amerikaanse klimmer dan ook niet eisen.

Voor 2021 was het wel de bedoeling dat Kuss als kopman zou starten in de Vuelta, maar de valpartij van Primoz Roglic in de Tour de France besliste daar anders over. "Eigenlijk was het voor mij beter dat Primoz erbij was, omdat het niet realistisch was dat ik voor het podium mee zou doen", aldus Kuss tegen Cyclingnews.com.

"Een top tien zou al een grote stap voor me zijn geweest en achtste was zelfs nog beter. Ik had goede dagen, maar ook een aantal mindere. Het was desondanks een van mijn meest constante grote rondes, dus dat is een grote stap voorwaarts. In de toekomst hoop ik het nog beter te doen en voor het podium te gaan, maar ik moet het stap voor stap nemen. Op dit moment win ik liever een etappe in een grote ronde dan dat ik vierde eindig."

Etappewinst in de Tour de France

Er is ook iets in zijn fysiek dat hem voorlopig tegenhoudt om vol te gaan voor een klassement in een grote ronde. "Ik heb hele goede dagen, maar vervolgens kan ik ook hele slechte dagen hebben. Uit te vinden waardoor dat komt is de sleutel voor mijn toekomst."

Kuss kijkt ook al even vooruit. "De Tour is altijd een grote focus voor de ploeg, maar ik weet nog niet of ik in het Tourplan pas of dat ik voor andere koersen ga. Ik hou ervan om nieuwe races te rijden en mezelf te testen, dus ik zou de week in het voorjaar ook een kans willen geven. Maar boven alles wil ik blijven bouwen en mezelf blijven verbeteren."