Dit zijn de genomineerden voor de Velo d'Or, de prijs voor beste wielrenner van het jaar (met daarbij 3 Nederlanders)

Wie van deze twaalf moet het worden wat jou betreft?

mathieu van der poel

De prestigieuze Velo d'Or is een prijs waarbij de genomineerden worden bepaald door het blad Velo Magazine, die verbonden is aan de Franse sportkrant L'Equipe en de organisatie van de Tour de France. Uit onderstaande twaalf kies een hele bups wielerjournalisten een winnaar.

Het is eigenlijk een beetje een gek lijstje genomineerden, want zoals je hieronder gaat zien, zijn er tien mannelijke wegrenners genomineerd (voor het gemak rekenen we Mathieu van der Poel en Wout van Aert daar maar even bij), is er één vrouwelijke wergrenner genomineerd en hebben ze er ook nog een baanwielrenner tussengezet...

1) Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel kende ook in 2021 weer een prima jaar. Al z'n prestaties opnoemen, is bijna ondoenlijk, maar we doen een poging: wereldkampioen veldrijden, een imposante overwinning in de Strade Bianche, etappezeges in de Tirreno en Ronde van Zwitserland, World Cup-overwinningen op de MTB in de sprintraces, podiumplekken in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en natuurlijk dat prachtige geel in de Tour, met een etappezege erbij.

2) Wout van Aert

Wout van Aert reed een schitterende Tour de France met drie etappezeges, hij won Gent-Wevelgem en de Amstel, én verzamelde op WK's en de Spelen de nodige zilveren plakken (tweede op WK veldrijden, tweede op de olympische wegrit, tweede op het WK tijdrijden...)

3) Julian Alaphilippe

De grootste prestatie van Alaphilippe was uiteraard dat hij zichzelf in Leuven opvolgde als wereldkampioen en dus nog een jaar in de regenboogtrui mag rijden. De Fransman won ook een rit in de Tour.

4) Annemiek van Vleuten

Er staat één vrouw in dit lijstje met genomineerden en dat is Annemiek van Vleuten. Na het drama in Rio en de bizarre wegwedstrijd in Tokio (wel zilver) pakte ze goud op de Olympische tijdrit. Ondertussen won ze ook nog Dwars Door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en de Clasica San Sebastian.

Annemiek van Vleuten na haar winst op de tijdrit in Tokio. | Beeld: Cor Vos

5) Tadej Pogacar

Pogacar was niet alleen ongenaakbaar in de Tour, hij won met L-B-L en de Ronde van Lombardije ook nog eens twee monumenten. Daarnaast pakte hij brons in de olympische wegrit.

6) Egan Bernal

Egan Bernal z'n rugproblemen zijn nog steeds niet helemaal weg, maar desondanks pakte hij de eindzege in de Giro (hij won daar ook nog twee ritten). In maart verbaasde hij met een derde plek in de Strade Bianche.

7) Richard Carapaz

De Ecuadoriaan kreeg het goud omgehangen na de wegrit op de Olympische Spelen. In de Tour stond hij op het podium en hij schreef in voorbereiding daarop de Ronde van Zwitserland op z'n naam.

8) Harrie Lavreysen

Harrie Lavreysen is een klasse apart in de sprintonderdelen op de baan. Na een heerlijke finale tegen Jeffrey Hoogland veroverde hij in Tokio goud op de sprint. Dat deed hij ook op de teamsprint en er was na die sprintuitputtingsslag brons op de keirin. Op het WK completeerde Harrie zijn hattrick wel.

Harrie Lavreysen als kleerkast tussen de dunne wegrenners. | Beeld: Cor Vos

9) Mark Cavendish

De prijs voor comeback van het jaar gaat sowieso naar Mark Cavendish (of naar Fabio Jakobsen natuurlijk). De kleine Brit won opeens vier ritten in de Tour en veroverde het groen.

10) Sonny Colbrelli

Sonny Colbrelli is de verrassing van het seizoen. De Italiaan, vernoemd naar Sonny Crocket uit Miami Vice, werd Europees kampioen en won een van de mooiste edities van Parijs-Roubaix van de afgelopen decennia. Hij pakte daarnaast ook etappezeges in de Dauphiné en de Ronde van Romandië

11) Kasper Asgreen

Bleek-ie opeens te kunnen sprinten en pakt hij op die manier een heel grote vis: Kasper Asgreen won het sprintje van Mathieu van der Poel en pakte de Ronde van Vlaanderen. Hij werd ook Deens kampioen op de weg.

12) Primoz Roglic

Last but zeker not least is ook Primoz Roglic genomineerd. De Sloveen viel letterlijk uit de Tour, maar kende toch een sterk seizoen met z'n derde achtereenvolgende zege in de Vuelta en Olympisch goud op de tijdrit.

Nieuws
  • Cor Vos