HomeAchtergrond'Adelaar' Pim Ronhaar heeft nu al eigen fanclub: 'Van de avondklok hebben...

‘Adelaar’ Pim Ronhaar heeft nu al eigen fanclub: ‘Van de avondklok hebben we ons toen eerlijk gezegd weinig aangetrokken’

De pas twintigjarige Pim Ronhaar liet zich in de Wereldbeker van Besançon met een derde plaats voor het eerst écht gelden tussen de profs.

De eerste twee, Eli Iserbyt en Toon Aerts, reden weliswaar nog op grote afstand, maar Pim Ronhaar maakte in Frankrijk grote indruk door Michael Vanthourenhout af te houden in de strijd om de derde plaats. De renner van Baloise-Trek Lions vierde zijn derde plaats met grootse gebaren. Dat hij ooit eens podium zou gaan rijden, is geen verrassing, maar de derde plek kwam vroeger dan gedacht. Ronhaar is sinds juli immers pas twintig jaar.

Zijn grootste prestatie voor de cross in Besançon was zijn wereldtitel in Oostende vorig jaar. In de beloftecategorie hield hij in de slotfase landgenoot Ryan Kamp en Timo Kielich achter zich. Overigens is Ronhaar niet alleen een goede crosser, want ook op de mountainbike kan hij goed uit de voeten. De afgelopen twee seizoenen werd hij nationaal beloftekampioen. Die eerste nationale titel pakte hij terwijl hij pas een paar wedstrijden op de mountainbike had gereden.

Het podium in Besançon

Ronhaar begon toen hij dertien jaar was met veldrijden/wielrennen bij CC75 in Nijverdal. Al snel bleek hij talent te hebben en via het Belgische team Lares-Doltcini kreeg hij de kans om op het hoogste niveau te rijden. In 2018 werd Ronhaar Europees en nationaal kampioen bij de junioren. “Ik ben door mijn papa in het veldrijden geraakt”, vertelde hij tegen het plaatselijke sportintwente.nl. “Hij reed vroeger af en toe wat crossjes, maar was meer gefocust op de weg.”

Hoewel hij in de zomer ook op de weg actief is, heeft Ronhaar een duidelijke voorkeur. “Ik vind veldrijden een stuk leuker dan wegwedstrijden. Ik hou van de afwisseling in de cross.” En wat is de ultieme droom? “Ik wil een topper in het veldrijden worden en eventueel ook op de mountainbike. Het zou mooi zijn om wereldkampioen bij de elite te worden binnen een aantal jaar.”

Aanvankelijk reed Ronhaar als belofte bij het het Vastgoed-Pauwels Sauzen van Jurgen Mettepenningen, maar halfweg 2021 tekende hij een profcontract bij het Baloise-Trek Lions van Sven Nys. Ondanks een doorlopend contract. Het heeft Ronhaar geen windeieren gelegd, want tot dusver presteerde hij prima dit seizoen. In Gieten werd hij tussen de profs zesde, in Fayetteville vijfde, terwijl hij in de beloftecategorie won in Kortijk en op de Koppenberg. De derde plaats in Besançon zette een kroon op zijn seizoen tot nog toe.

En er was nog meer mooi nieuws in 2021, want Ronhaar heeft – net als veel van zijn Belgische collega's – sinds kort een eigen fanclub. Opgericht door Ian Olthof, Jan Olthof en Marcel Klein Horsman. Ze reisden hem achterna naar Denemarken en Zwitserland, maar toen hij de regenboogtrui pakte in Oostende konden ze daar door corona niet bij zijn.

“Juist dan wordt hij wereldkampioen. Flink balen voor ons dus, maar we hebben hem 's avonds wel feestelijk onthaald met muziek en stadionfakkels”, vertelde Ian tegen Tubantia. “De hele Pastoor Rientjesstraat was rood verlicht. Van de avondklok hebben we ons toen eerlijk gezegd weinig aangetrokken.”

De Adelaar

Het logo van de fanclub is een adelaar. Dat is niet toevallig want toen Ronhaar in Oostende over de streep kwam, maakte hij een vliegbeweging. “Dat is een beetje zijn handelsmerk geworden. Tik zijn naam in op Google en die foto's komen tevoorschijn. Pim vond het erg gaaf toen we hem ons plan voor de fanclub vertelden. We hebben hem vooraf gevraagd of hij wel zit te wachten op al die extra aandacht. In het verleden ging hij immers niet altijd even goed om met druk. Maar hij vond de tijd wel rijp voor een eigen fanclub.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

🎥 Fascinerende beelden van hoe je carbonfiets letterlijk draadje voor draadje wordt opgebouwd

Altijd al eens afgevraagd hoe dat carbon nou werkt? In deze video zie je het (en het verraste ons toch wel behoorlijk)

Geraint Thomas over Chris Froome: ‘Hij misleidt zichzelf, om het beleefd te zeggen’

Geraint Thomas heeft een populaire podcast met zijn Geraint Thomas Cycling Club. Daarin zijn...

Meer zoals dit

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

Jérôme Pineau: ‘Armstrong was de grootste bandiet, een onuitstaanbare tiran, corrupt…’

Lance Armstrong vertelde onlangs dat hij, Jan Ullrich en Marco Pantani anders behandeld worden...

Nieuwe coach Wout van Aert kiest voor andere aanpak: ‘Zijn niveau gaat lager zijn dan vorig jaar’

Zaterdag 9 december is het zover. Dan rijdt Wout van Aert in Essen zijn...