De mooiste wielermomenten van 2021 (3): de Tour de France van Wout van Aert, indrukwekkender dan wat Merckx ooit deed

We nemen je mee terug naar de mooiste wielermomenten van een fantastisch wegseizoen. In het derde deel van deze serie gaat het om een lang moment: namelijk de hele Tour de France van Wout van Aert. Die was namelijk Merckxiaans +

wout van aert
  • Wout van Aert Wout van Aert

De naam Merckx noemen is altijd gevaarlijk. Zeker als je zegt dat iemand een betere prestatie dan hij leverde. Het is natuurlijk ook appels met peren vergelijken. Maar ik durf de stelling wel aan: wat Wout van Aert afgelopen Tour de France presteerde is indrukwekkender dan wat in Eddy Merckx ooit liet zien in de Ronde van Frankrijk.

Ik schrijf dit natuurlijk ook om voor een beetje reuring te zorgen, maar óók omdat ik vind dat het drieluik dat van Van Aert voor elkaar bokste in de Tour toch nog wat te weinig in ons collectieve geheugen zit als prestatie die je wel gelijk kunt stellen met het winnen van drie monumenten in één jaar of iets dergelijks.

Merckx deed het ook; sprints, tijdritten en bergritten winnen in de Tour. Maar dat was niet in een tijd van hyperspecialisatie. 7 juli winnen op de Ventoux en de 18e op de Champs, een dag daarvoor nog even de tijdrit meepakken. Die elf dagen zijn een lang moment, maar ze gaan zeker de geschiedenisboeken in.

Hierboven lees je de twee eerste wielermomenten van 2021 die ik uitzocht in deze serie. En more to come, want het was een fantastisch seizoen, dus genoeg om uit te kiezen! Als je denkt: dit hoort echt bij de beste wielermomenten van 2021, laat het vooral weten!