HomeColumnsColumn | DSM-gate: een wetenschappelijke 'sekte' versus 'gevoelswielrennen', een lastige kwestie

Column | DSM-gate: een wetenschappelijke ‘sekte’ versus ‘gevoelswielrennen’, een lastige kwestie

Onze redacteur vindt Spekenbrink en de zijnen bij DSM een beetje trekjes van een sekte hebben, maar begrijpt het ergens ook wel weer. Lees zijn betoog. Eens?

Veel sektes worden gegrondvest op religieuze gronden, maar het zou zomaar kunnen dat Team DSM de eerste wetenschappelijke sekte op aarde is – oké, in Scientology zit ook een verwijzing naar wetenschap, maar erg wetenschappelijk is het volgens mij toch niet…

Bij de 'sekte' DSM zit dan anders. Het is wetenschap, wetenschap, wetenschap. Tussendoor wordt ook nog een beetje gefietst. Overigens moet ik er wel direct bijschrijven dat er ook een belangrijk verschil is tussen DSM en de gemiddelde sekte: uit een sekte weglopen is nagenoeg onmogelijk, terwijl dat bij Team DSM juist aan de orde van dag is – bijna letterlijk.

Goeroe Spekenbrink loopt voor zover ik weet ook niet in een groot rood gewaad rond op de burelen van Team DSM, om zich de hele dag de voeten te laten kussen door de werknemers aldaar, maar het heilig verklaren van al die protocollen heeft toch iets sektarisch. Ergens met z'n allen (de staf dan..) zo in gaan geloven dat je niet meer openstaat voor iets anders. Tunnelvisie. En daarin doorslaan, steeds 'extremistischer' worden.

Nu waardeer ik de pijler onder Team DSM zeer: de wetenschappelijke benadering. Zo heb ik – onder andere – een broertje dood aan religie vanwege het gebrek aan bewijs bij alle hoogdravende beweringen die de grote wereldgodsdiensten doen zonder dat daar ook maar het begin van een greintje bewijs voor is.

Maar toch ontken ik ook niet dat er zoiets bestaat als gevoel. We zouden dat 'gevoel' niet – zoals religies dat dus vaak wel doen – het fundament moeten laten zijn onder de grote thema's van het leven, maar als iemand een extra schepje sportdrankpoeder in z'n bidon wil omdat hij zich daar lekker bij voelt, moet je het misschien gewoon maar toestaan.

De eerste wielerkoers die verloren gaat doordat er een beetje te veel poeder in een bidon zit, of doordat er bij de teampresentatie van tevoren een renner met een afwijkende pet op het podium staat, moet nog plaatsvinden. Met andere woorden: choose your battles, meneer Spekenbrink.

En bovendien: ook dat gevoel is in zekere zin natuurlijk gewoon wetenschap. Dat noemen we psychologie. Meer poeder –> renner voelt zich beter –> renner fiets harder. Misschien dringt het op die manier tot goeroe Spekenbrink door dat als een renner zich lekkerder voelt bij een schepje poeder meer of een andere pet op podium, hij daar niet zo moeilijk over moet doen.

Het zou jammer zijn als het op zich zo sympathieke Plan Spekenbrink te gronde wordt gericht door futiele zaken als een extra schepje sportdrankpoeder, podiumpetten en andere bijzaken.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Thijs Zonneveld over populariteit gravelriden: ‘Van topsporters als Van der Poel tot de buurman met de walrusbuik’

Echt verrassend komt de populariteit voor het WK Gravel niet. Dat gravelfietsen in de...

Jumbo-Visma’s Milan Vader showt prachtige spiksplinternieuwe Cervélo-mountainbike

Het verhaal van Milan Vader is bekend. Door zijn goede wattages (vooral watts per...

Fabio Jakobsen filosofeert over Tourdeelname Evenepoel: ‘Ik ben geen Wout van Aert’

Na de wereldtitel en vooral de eindzege in de Vuelta gaan er steeds meer...

Puck Moonen, Mathieu van der Poel en een verrassend parkoers: dit is het eerste WK gravel!

Komend weekend staat het veelbesproken eerste WK gravel op het programma en de organisatie...

Meer zoals dit

Poetsen of niet poetsen? Dat is de vraag!

De laatste vraag is vrij simpel te beantwoorden: het is niet altijd goed om...

De herfst maakt zijn intrede, tijd om een bekende wielerdiscussie van stal te halen

Alleen de net begonnen wielrenner en de prof zijn vrijgesteld van soigneerstress. De rest...

Column | Is de regisseur van de Vuelta dronken aan het werk?

Allereerst: het vak van tv-regisseur bij sportwedstrijden lijkt me een bijzonder moeilijke baan. Maar...