HomePelotonpraatDe Grote Wieler Revue Shirtjes Ranking 2022! Alle World Tour-shirtjes gerangschikt van...

De Grote Wieler Revue Shirtjes Ranking 2022! Alle World Tour-shirtjes gerangschikt van lelijk naar mooi 

De jaarlijkse textielkeuring door onze redacteur. Kun je je erin vinden of snapt hij er niks van?

Naast een enorm groot wielerkenner is onze redacteur ook een modegoeroe van heb ik jou daar. Viktor & Rolf mogen z'n boa nog niet vastdraaien…

Daarom beoordeelt hij (nu EF Education vorige week als laatste ploeg de kit voor 2022 presenteerde) hieronder alle shirtjes uit de World Tour van 2022 en zet ze op volgorde – van de lelijkste naar de mooiste om de spanning erin te houden.

(In de link zie je wat hij er in 2021 van vond om te vergelijken, voor zover hij dat zelf niet doet.)

18) BikeExchange-Jayco

De Australiërs gaan voor een totaal andere kleursetting dan de voorgaande seizoenen en gooien het over de blauwe boeg. Maar met het overlopen van de kleuren van donker naar licht lijkt het op een tenue dat zo uit de 90's is weggewandeld. Bovendien zit lijkt het ook alsof ze continu een windstopper dragen door dat blauwe streepje bij de mouwen. De blauwe broek zorgt nog eens voor extra minpunten – en niet te weinig ook…

Cijfer: 3,2

De blauwe BikeExchange Daltons op een rijtje. | Beeld: Team BikeExchange

17) AG2R Citroën

Over broeken gesproken… Die van AG2R is al sinds 2011 bruin en dat vind ik verschrikkelijk en zal ik altijd afstraffen met een zware onvoldoende. Maar omdat ze letterlijk schijt aan alle kritiek op die poepbruine broek hebben, scoren ze toch een tiende hoger dan vorig seizoen met het tenue dat op het oog onveranderd (lelijk) is…

Cijfer: 3,8

De bruine broek is andermaal present bij AG2R. | Beeld: AG2R

16) Groupama-FDJ

Kan iemand zich nog herinneren dat Groupama FDJ in een ander tenue reed dan dit? Ook zij lijden aan de 'windstopperziekte' door dat blauwwitte accentje bij de mouwen. Maar bovenal is het gewoon saai, al jaren! De verandering zit 'm dit seizoen in de streepjes ter hoogte van het middenrif. Dat waren in 2021nog driehoekjes. En dat was mooier. Conclusie: hetzelfde saaie tenue, maar dan minder uitgevoerd.

Cijfer: 4,3

Je ziet de renner naast Pinot denken: alweer dit shirt? |

15) UAE Team Emirates

Ook UAE Team Emirates verandert weinig aan het niet al te fraaie shirt, maar de kleine veranderingen die ze doorvoeren zijn wel positief. Vorig jaar noemde ik het shirt nog een rommeltje; dat is door die kleine veranderingen nu iets minder het geval.

Dat komt vermoedelijk door de iets andere kleurstelling en van de mouwen (meer rood, wat beter bast bij de rode Emirates-baan op het shirt). Toch blijft het shirt een klasserenner als Pogacar onwaardig, al lijkt hij daar zelf anders over te denken.

Cijfer 4,6

Tadej lijkt in z’n nopjes met het shirt. | Beeld: UAE Team Emirates

14) BORA-hansgrohe

De zakkerrrrrrrr van het jaar! BORA-hansgrohe pakte vorig seizoen nog een tweede plek in deze zeer belangrijke verkiezing met een 8,8, maar duikelt met het nieuwe groenrode gedrocht naar een veertiende plek.

Waar het vorig jaar nog een stijlvol shirt was, is het nu een mislukt mintgroen Mondriaan-experiment waar om de een of andere rare reden (waarschijnlijk sponsor Ötztal?) ook nog een rood vlak in is gerommeld. Plank. Mis.

Cijfer: 4,9

Het shirtje in al z’n lelijkheid. | Beeld: Le Col

13) Cofidis

Kijk, dat is nog eens leuk! Bij Cofidis hebben ze een Nederlandse tolk in de arm genomen en dit lijstje laten vertalen, om vervolgens tot handelen over te gaan…

Ik schreef namelijk vorig jaar over het tenue van Cofidis: 'Cofidis rijdt voor m'n gevoel al 100 jaar in hezelfde shirt rond. De kleurencombi doet dan ook een beetje aan de jaren '70 denken. Tijd voor een beetje vernieuwing jongens! (En neem dan meteen die rode broek mee; dat is bijna net zo idioot als een bruine broek..)'

En kijk eens aan: een zwarte broek én een vernieuwd tenue. Zo hoort het Cofidis! Omdat het wel een overwegend rood tenue bljft en ik daar niet zo van hou valt het cijfer misschien toch wat tegen, maar het is een heel punt hoger dan vorig jaar en de eerste voldoende.

Cijfer: 5,5

Simon Geschke showt z’n nieuwe tenue. | Beeld: Cofidis

12) Intermarché-Wanty-Gobèrt Materieaux

Ze hebben naar me geluisterd, deel II. Want Intermarché-Wanty-Gobèrt Materieaux eindigde vorig jaar met een 3,1 op de laatste plek. Ik verweet ze een kermisshirt te hebben, wat mijns inziens niet meer kan nu ze World Tour zijn. Het was te veel een rommeltje, te veel fluor.

Het shirt voor dit sezoen is een hele verbetering. De iets meer donkerblauwe kleur geeft het shirt een stijlvollere uitstraling en de vele sponsoren staan er wat strakker op in mijn ogen. Daarmee zijn ze de klapperrrrrrrr van het jaar (van 19 naar 12) en verdubbelen ze hun score van vorig jaar!

Cijfer: 6,2

11) INEOS Grenadiers

Ai, bij INEOS heeft iemand een potje rode verf gemorst over de mouwtjes van dat prachtige shirt van vorig jaar dat 'tenue 2022' gedoopt. En dan is die mooie rode A in het midden van het shirt ook nog weg. Daarom na de klapperrrrrr van het jaar, nu de zakkerrrrrrr van het jaar (van 4 naar 11). De 8,4 van vorig jaar verliest twee hele punten.

Cijfer: 6,4

Richard Carapz en z’n rodevlekmouwtjes. | Beeld: INEOS Grenadiers

10) DSM

Bij DSM kunnen ze waarschijnlijk pas een nieuw tenue presenteren als er aan tienhonderd protocollen is voldaan en dat zat er binnen een jaar blijkbaar niet in: precies hetzelfde shirt – ze beweren zelf wat subtle tweaks te hebben gedaan, maar ik kan ze niet ontdekken.

Nu was het oude shirt een prima shirt, maar toch gaan er wat tiendes af in vergelijking met vorig jaar als aansporing om in 2023 wat aanpassingen te doen. Is toch leuk?! Vorig jaar een 7,1, nu een..

Cijfer: 6,7

9) QuickStep-Alpha Vinyl

QuickStep-Alpha Vinyl gaat na het blauw-blauwe tenue van vorig jaar weer terug naar het blauw-witte tenue van weleer. Er is helemaal niks mis met dit shirt, maar die van vorig jaar was gedurfder en meer onderscheidend. Daarme scoor je bij mij boven de 7. Met dit wat saaie maar prima shirt niet.

Cijfer: 6,9

8) Lotto-Soudal

Bij Cofidis schreef ik dat ik niet zo van rood houd. Lotto-Soudal (of als ze in bepaalde landen koersen waar Soudal meer in de melk te brokkelen heeft: Soudal-Lotto) heeft het shirt in vergelijking met vorig jaar flink roder gemaakt, dus dat zal wel een lager cijfer worden dan, zou je denken. FOUT!

Niets zo ondoorgrondelijk als de wegen van een wielermodegoeroe. Op de een of andere manier vind ik dit rode retroshirt heel mooi. Door het zwart weg te halen is het veel strakker en nog meer retro dan het wal was. Van de povere 6 en een twaalfde plek knallen ze de top 10 in met een mooie ruim voldoende, zoals dat vroeger op de basisschool heette.

Cijfer: 7,3

Lotto-Soudal…
En Soudal-Lotto… | Beeld: Lotto-Soudal/Facepeeters

7) Jumbo-Visma

Ook Jumbo-Visma gaat minder zwart 2022 in door het zwarte vlak dat vorig jaar bij de mouwen zat, weg te halen. Het komt het shirt ten goede, dat, hoewel inmiddels zo ongeveer elk Nederlands bedrijf sponsor is van de ploeg nog steeds rust uitstraalt. Die é van Cervélo mag er zijn! Een tiende hoger dan vorig seizoen!

Cijfer: 7,6

Primoz Roglic in het Jumbo-Visma-shirt van 2022. | Beeld: Jumbo-Visma

6) Astana Qazaqstan

Bij Astana Qazaqstan luisteren ze nog steeds naar Suzan en Freek en is ook 2022 dus een blauw jaar. Een lichtblauw jaar dat langzaam overloopt in een donkerder variant van de kleur. Met ook nog speelse ruitjes erbij. Daar hou ik van, maar vorig jaar was het blauw onderaan het shirt en dat was mooier. Daarmee zakt Astana van plek 3 naar plek 6.

Cijfer: 7,7

Wel een kleine nipplegate hier… | Beeld: Astana Qazaqstan

5) Bahrain Victorious

En ook Bahrain Victorious schrapt wat zwart uit het tenue, en ook bij Bahrain Victorious komt dat het shirt ten goede. De lichtblauwe mouwtjes gaan op de een of andere manier heel goed samen met rood-oranje shirt. Sterker nog, zonder die mouwtjes had dit shirt de top 5 niet gehaald.

Cijfer: 8,0

4) Trek-Segafredo

Trek-Segafredo heeft een minimale aanpassing aan het shirt gedaan die ze een stijging van maar liefst 10 plaatsen (zijn ze eigenlijk ook wel klapperrrrrr van het jaar mee, maar die had ik al weggegeven..) in dit zeer gezaghebbende lijstje oplevert: de mouwen waren donker en zijn nu ook wit. Daarmee is het shirt z'n Ali Baba-achtige feel kwijt en straalt het nu klasse uit. Zo simpel kan het soms zijn!

Cijfer: 8,1

Het stijlvolle wit van Trek-Segafrdo. | Beeld: Trek-Segafredo

3) Movistar

Movistar gaat net als Trek-Segafredo voor less is more met het nieuwe ontwerp en dat pakt heel goed uit. Die M van Movistar blijf ik een beetje een raar ding vinden, maar ja, dat is nu eenmaal het logo van de hoofdsponsor. De shirtjesontwerpers hebben daar prima mee gedeald door het shirt verder heel rustig te houden – met toch ook wel wat sjeu door de lichtblauwe streepjes.

Movistar stijgt daarmee van 11 naar 3 (zijn ze eigenlijk ook wel klapperrrrrr van het jaar mee, maar die had ik al weggegeven.. deel II)

Cijfer: 8,4

Het shirtje in al z’n glorie. | Beeld: Movistar Team

2) EF Education-EasyPost

De winnaar van vorig jaar zakt een plekje, maar dat komt niet omdat ik dit shirt minder mooi vind dan dat van vorig jaar – de goede verstaander snapt: de nummer 1 maakt een sprong in vergelijking met vorig jaar.

EF blijft bij roze en blauw maar gooit het wel over een compleet andere boeg. Van een strak ontwerp naar speelsheid. Als je het in kunsttermen wil zeggen: van Mondriaan (de goede variant, niet die van BORA..) naar Andy Warhol. Beide prima kunstenaars natuurlijk… Het levert hetzelfde cijfer op als vorig jaar.

Cijfer: 9,0

Lachlan Morton in z’n nieuwe tenue. | Beeld: EF Education-EasyPost/Jared Gruber

1) Israel-Premier Tech

Vorig jaar prees ik het tenue van Israel-Premier Tech al als een 'mooi minimalistisch ontwerp'. Dit jaar voegen ze er met de leuke vormpjes in het blauwe wat speelse details aan toe. Uit de voorgaande 17 beoordeling kun je al halen dat je me dan hebt.

Mouwtjes ook nog weer even die vormpjes terug laten komen. Kan werkelijk geen enkel kritiekpuntje vinden – maar een 10 geven gaat uiteraard wat ver…

Cijfer: 9,3

De trotse winnaar, van de voor- en achterkant. | Beeld: Israel-Premier Tech

Buiten mededinging (maar anders de winnaar): Canyon//SRAM

Het is dat het een vrouwenploeg is en dit een beoordeling is van de mannenshirts uit de World Tour, maar anders had ik hier die 10 mooi wel gegeven. Canyon//SRAM maakt al jaren fantastische shirts, maar dit is de mooiste van allemaal!

Het prachtshirt van Canyon//SRAM. | Beeld: Canyon//SRAM

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: EF Education/Jared Gruber/INEOS/Israel-Premier Tech/Astana

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Vaak last van zadelpijn? Dit kan je er tegen doen!

Zadelpijn is misschien wel het meest voorkomende en vervelendste kwaaltje, waar zowel prof- als...

Echtgenote Primoz Roglic: ‘We hebben een hele moeilijke winter achter de rug als familie’

De beestachtige klimtijdrit naar de top van Monte Lussari heeft voor het beloofde spektakel...

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

Giro | Hoe Georg Preidler een splijtzwam werd in de Giro die Tom Dumoulin won: ‘Eigenlijk wilde ik hem ook helemaal niet meenemen’

Op de slotdag van deze Giro gaan we 5 jaar terug in de tijd. Tom Dumoulin won, maar in Team Sunweb zat ook een Oostenrijkse splijtzam. Een reconstructie.

Meer zoals dit

🎥 Salto op de racefiets in een halfpipe? Deze waaghals doet het ‘gewoon’

Mathieu van der Poel is een acrobaat op de fiets en bij de vrouwen...

📸 ‘Diva’ Pogacar fietst weer buiten! (En dankzij Urska weten we ook wat z’n lievelingsijs is..)

Het werd na z'n val in L-B-L met een vervelende breuk in z'n hand...

📸 Jasper Philipsen grapt over kale kop Mathieu van der Poel: ‘Hopelijk heeft Alpecin geen shoot gepland’

Het was ons ook al opgevallen: het gemillimeterde haar van Mathieu van der Poel...