Vorige week kwam naar buiten dat Chantal van den Broek-Blaak na het komende wielervoorjaar toch niet haar fiets aan de haak hangt.
De wereldkampioene van 2017 was aanvankelijk van plan te stoppen na de voorjaarscampagne en als ploegleider aan de slag te gaan, maar verlengde haar contract als wielrenner bij SD Worx verrassend tot en met 2024.
De onderliggende redenen voor het besluit om aanvankelijk te stoppen waren van persoonlijke aard. De man van Blaak had last van een burn-out en dat trok een zware wissel op haar privéleven. Bovendien hebben de twee een kinderwens en dus speelde ook dat mee bij de 32-jarige wielrenster in haar eerdere besluit.
Nu komt ze daar dus op terug omdat haar man hersteld is en de wereld er weer heel anders uitziet. De kinderwens is er (uiteraard) nog steeds, maar daar krijgt ze bij haar ploeg SD Worx alle steun in als actief wielrenster. Het zijn allebei heikele thema's in de wielersport, maar Blaak kwam er toch mee naar buiten, zo vertelt ze in een persbijeenkomst waarin In De Leiderstrui haar woorden optekende.
"Ik heb zeker getwijfeld om het te vertellen en ook om mijn privéleven op tafel te gooien, dat mijn man een burn-out heeft gehad en dat het een heel lastige periode is geweest. Maar ik ben ook wie ik ben en ik hou ervan om te zeggen hoe het is. Het zou gekker zijn als ik nu zonder uitleg zou zeggen dat ik doorga, vervolgens zwanger word en dan ook nog een comeback maak."
De steun van de ploeg speelde daarbij ook een belangrijke rol. "De ploeg wilde een signaal afgeven naar het team en de buitenwereld dat het gewoon kan en dat ze de rensters steunen. Zij vertrouwen erop dat het goed komt en dus wilde ik ook respect hebben en het uitleggen, ook voor het begrip van de buitenwereld."
Vorig jaar besloot ze niks over de problemen in haar privéleven te vertellen, niet tegen de buitenwereld en niet aan haar teamgenotes. Maar nu haar man hersteld is, vond ze het tijd om ermee naar buiten te komen.
"Ik heb er nooit iets over gezegd, terwijl ik in de groep soms best wilde vertellen dat het thuis niet altijd even makkelijk was. Ik vind het ook menselijk, zoiets hoort bij het leven. Dit soort issues mag je best openbaar bespreken, omdat het impact heeft voor iedereen. Het voelt prettig om daar nu eerlijk over te zijn."
Lizzy Deignan een voorbeeld
De Britse wielrenster Lizzy Deignan kreeg eerder al een kind en keerde zeer succesvol terug in het vrouwenpeloton. Ze is een voorbeeld voor Blaak, die ook met haar sprak.
"Natuurlijk gaat het om je lichaam en moet alles goed gaan, want het is niet niks. Maar Deignan laat wel zien dat het mogelijk is, zij is op een hoog niveau teruggekomen. In het wielrennen in Nederland is het nog niet echt aan de orde geweest, maar je ziet wel in andere sporten dat het gebeurt."
"Wij hebben altijd een kinderwens gehad en ik ben 32, dus is het niet gek dat je daar over nadenkt. Op de normale werkvloer is het niet meer dan normaal, maar in de topsport is het een beetje not done. Je hebt ook het gevoel dat het niet mag of niet mogelijk is, maar mijn man vroeg zich opeens af waarom het niet mogelijk zou zijn. Ja, waarom eigenlijk niet? Het is ook niet zo dat ik het nu al aan het plannen ben, maar het geeft een heel fijn gevoel dat het mag en dat de ploeg mij daarin steunt", besluit Blaak.
- Cor Vos