Heinrich Haussler: 'Ik was als jonge renner zo'n arrogant huftertje dat dacht dat de wereld van hem was' 

Veteraan Heinrich Haussler is flink zelfkritisch en wil z'n jonge collega's behoeden voor de valkuilen waar hij zelf wel instapte. Mooi verhaal van de Australiër!

heinrich haussler
  • Heinrich Haussler Heinrich Haussler

Inmiddels kennen we de bijna 38-jarige Heinrich Haussler als een aimabele veteraan die onze harten steelt door in de nadagen van z'n wielerloopbaan het veldrijden nog op te pakken - al zijn z'n zoontjes meer fan van Mathieu van der Poel en Wout van Aert.

Maar Haussler vertelt aan Cyclingtips dat hij als wielrenner en als mens wel een enorme evolutie heeft doorgemaakt. "Ik was vroeger als jonge renner zo'n arrogant huftertje dat dacht dat de wereld van hem was. Doordat ik al jong prof was, dacht ik dat de wereld aan m'n voeten lag en trok ik me nergens wat van aan."

Nu wil de veteraan van Bahrain Victorious jonge renners bij behoeden voor die valkuil. "Ik wil de jongeren bij ons leren om een goede wielrenner te worden, maar ook hoe ze een beter mens kunnen zijn. Ze worden zo jong prof en moeten er meteen staan. Soms worden ze vanaf hun jeugd al in de watten gelegd; dat is lastig. Ze hebben er nooit voor moeten werken zoals sommige anderen."

Haussler geeft daarbij ook nog aan dat het wielrennen de afgelopen vijftien jaar volgens hem compleet veranderd is. "Vooral het sprinten en de klassiekers. Zoveel andere dingen als tactiek, materiaal, bandendruk en ook geluk spelen een grotere rol. Ik wil dat die jonge gasten ook met het hoofd koersen. Je hoeft niet per se zelf de sterkste te zijn. Als je een goede groep hebt die echt als team werken, dan is bijna alles mogelijk."