Vingegaard gruwt van appelstroop, een oud-wielrenner die nu bordeelbaas is en nog 7 opzienbarende feitjes uit onze seizoengids

Onze ultradikke seizoengids ligt nu in de winkel en daarin staan naast mooie interviews ook veel opzienbarende feitjes. De wielerwereld blijft een wonderlijke wereld...

wieler revue seizoengids

Onze seizoengids ligt in de winkel en in dit 212 pagina's tellende megadikke nummer staat alles wat je wil weten over het nieuwe seizoen, met heel veel interviews en heel veel informatie! Hieronder lichten we er alvast 10 mooie, opvallende feitjes uit.

1) Jumbo-Visma naar Netflix?

In een groot interview met Jumbo-Visma's commerciële man Sander Kruis geeft hij aan dat de ploeg al jaren praat met de verschillende streamingdiensten en hij denkt dat ze op korte termijn te zien zijn bij één van die diensten. Is Movistar het grote voorbeeld? "Over de inhoud van hun documentaire valt wel te dicussiëren, haha", drukt Kruis zich enigszins eufemistisch uit.

2) Fietsenfabrikant Giant plaveide de weg voor de transfer van Dylan Groenewegen

De transfer van Dylan Groenewegen van Jumbo-Visma naar Team BikeExchange-Jayco kwam toch wel een beetje als een verrassing. De nieuwe fietsensponsor van het Australische team legde het eerste contact, zo zegt Groenewegen in een uitgebreid interview met ons. "Zij kwamen naar ons toe en ik heb ook nooit met een andere ploeg gepraat."

Giant is een Taiwanees bedrijf, maar ook met een zeer belangrijke Nederlandse component. Zo staat er een fabriek in Lelystad. De fietsenfabrikant was afgelopen jaar voor het eerste sinds lange tijd afwezig in de World Tour, maar is nu dus weer terug. Met Groenewegen hebben ze nu ook een Nederlands uithangbord.

3) Tadej Pogacar wil alle vijf de monumenten winnen

Die wens spreekt hij uit in een interview in het blad: "Ik zal vier monumenten rijden in 2022. Parijs-Roubaix sla ik over, maar dat betekent niet dat ik ze allemaal per se nu al moet winnen. Het klopt dat ik alle vijf monumenten wil winnen, maar dat is iets voor later."

Vorig jaar schreef Pogacar er met Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije al twee op z'n naam, maar dat zijn op papier ook meteen de twee die hem het beste liggen.

Pogacar met de trofee in Lombardije boven z'n hoofd. | Beeld: Cor Vos

4) Jonas Vingegaard vindt ons Nederlanders maar rare appelstroopeters...

De Deen vertelt in een dubbelinterview met z'n Scandinavische ploeggenoot Tobias Foss dat er niet zoveel verschillen zijn tussen Denemarken en Nederland, maar dat hij met één aspect toch wel moeite heeft.

"Het enige waar ik niet aan heb kunnen wennen is appelstroop. Dat vind ik niet te eten, terwijl iedere Nederlander het op z'n brood doet... Al met al was dat het enige en daarom was de keuze makkelijk om afgelopen jaar mijn contract te verlengen.

5) Tobias Foss is 74 kilo, behoorlijk zwaar voor een klassementsrenner

Licht, lichter, lichtst. Dat geldt de afgelopen jaren voor klassementsrenners en daar mogen we Tobias Foss toch wel onder scharen. Dit seizoen zal hij samen met Tom Dumoulin de kopman zijn in de Giro. Maar Foss is met z'n 74 kilo aan de zware kant voor een klassementsrenner; hij zit daarmee dichterbij het gewicht van mannen als Van Aert en Van der Poel.

Foss gaat er dus aan werken, maat niet rigoureus. "Het is zaak om mijn gewicht op een gecontroleerde manier naar beneden te krijgen, want ik wil voor de winst in een grote ronde gaan en dan moet ik minstens naar de 70 kilogram." Hieronder gaat hij er uitgebreider op in.

6) Jan Siemons was eerst profwielrenner, maar werd bordeelbaas

Siemons maakte zeven jaar deel uit van het profpeloton, onder andere bij TVM, maar voert nu de scepter bij het in de wielerwereld befaamde Sauna Diana.

Een echt familiebedrijf, want moeder Corrie en vader Frans richtten het op. "Het lag voor de hand dat ik in deze business zou stappen. Ruud, mijn broer en zakenpartner, gaf na het overlijden van onze broer Mark zijn baan als advocaat op om samen met mij Sauna Diana te gaan runnen."

7) Jumbo-Visma Development heeft twee zoons van oud-profs in de gelederen

In de seizoengids vind je alle renners van de UCI Worldteams UCI Women's Worldteams, UCI Proteams en de zeven Nederlandse Continental Teams. Het is heerlijk om door de lijstjes met al die renners te grasduinen en op zoek te gaan naar opvallende namen.

Bij het Jumbo-Visma Development Team is die van Axandre Van Petegem een opvallende. Niet omdat het een beetje lijkt alsof papa de le voor Alexandre is vergeten door te geven bij de burgerlijke stand, maar omdat die papa Peter Van Petegem is, de tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen en enkelvoudig winnaar van Parijs-Roubaix.

Axandre komt bij het twaalfkoppige talententeam van Jumbo-Visma de zoon van een andere oud-prof tegen. De 20-jarige Lars Boven gaat er namelijk zijn derde seizoen in en zijn vader is Jan Boven, huidig ploegleider bij Jumbo-Visma en oud-coureur bij Rabobank van 1996 tot 2008.

Lars Boven bij de Ronde van Drenthe van vorig seizoen. | Beeld: Cor Vos

8) Fabio Jakobsen reed z'n beste waardes ooit

We konden het al zien in de Ronde van Valencia, maar Fabio Jakobsen is weer helemaal terug - voor zover hij dat al niet was na z'n zeer succesvolle Vuelta. Hij vertelt erover in een interview dat we met hem hadden op trainingskamp in Spanje.

"We hebben onlangs een 15-minutentest gedaan en niet alleen ik, maar de hele ploeg verbreekt record na record. Voor mij is dat wel het teken dat ik er weer een stapje bijgedaan heb."

Voor een sprinter zijn die waardes niet het allerbelangrijktse, want het moet in zo'n twintig seconden gebeuren, maar Jakobsen is er wel blij mee. "Het is leuk om die waarden te zien. Het zegt namelijk dat mijn niveau hoger is. Als het nodig is kan ik er nu langer aan blijven hangen dan twee, drie jaar geleden."

9) Tom Dumoulin blijft ronderenner

Dat zegt hij als we hem in een interview vragen of hij zich in het tweede deel van z'n carrière wellicht meer gaat focussen op klassiekers.

"Niet per se. Het gene dat ik het allerbeste kan is klassementen rijden. Daar zal de focus de komende jaren op blijven liggen. Je weet nooit hoe het loopt in je carrière maar voorlopig doe ik de klassiekers er eigenlijk bij."

De seizoengids met alle uitgebreide verhalen ligt nu in de winkel (ook in België!) en is online te bestellen via deze link. In het 212 pagina's dikke nummer vind je ook alle renners en ploegen van de World Tour (mannen en vrouwen) en bij de mannen ook de procontinentale ploegen. Helemaal op de hoogte voor het nieuwe seizoen!

Via dezelfde website kunt u ook een abonnement afsluiten op ons tijdschrift. Wieler Revue is het oudste en langstlopende wielertijdschrift van Nederland en verschijnt 10 keer per jaar.