Nooit beseft, maar eigenlijk best logisch: de helikoptergeluiden uit de koers zijn hartstikke nep en onder de beelden gemonteerd

Besef als je vandaag weer naar de Tour zit te kijken... We worden voor de gek gehouden!

helikopter

De koers en de helikopter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met alle respect voor de motards, maar wij worden toch het mees blij van een luchtshot van een kleurrijk peloton dat door de natuur meandert. Het geluid erbij is ook heerlijk. De helikopter van de Vuelta heeft zelfs z'n eigen Twitter-account.

Maar er is wat aan de hand met dat geluid. Iets wat wij op de redactie nooit beseft hebben - en jij misschien ook wel niet. Tot op een dag iemand van de NOS tussen neus en lippen iets zei wat eigenlijk best wel logisch is: het geluid dat je uit je tv van de helikopters hoort is hartstikke nep.

Of ja, het is wel het geluid van een helikopter, maar niet van degene die je op dat moment van de beelden van het peloton voorziet. Ga maar na: als je een microfoon bij de wieken zou houden, dan zou je veel meer dan alleen het gezellige geluid van die wieken horen.

Heel veel wind en ruis zou er je huiskamer inkomen en dat is toch een veel minder plezierig geluid voor tijdens je wielerslaapje dan het ritmische tacatacatacataca dat we nu horen. Dat rustgevende geluid wordt er later onder gemonteerd.

Weer een illusie armer, sorry dat we je met dit feit confronteerden! Maar we vonden toch dat je recht op de waarheid had. De koers zal nooit meer hetzelfde zijn!

Beeld: Cor Vos