Notoire voorjaarspechvogel Sep Vanmarcke opnieuw ziek: 'Koorts op stage, na thuiskomst wéér ziek geworden'

Zoveel pech, je verzint het niet! Lees hieronder wat er allemaal aan de hand is en hoe de sympathieke Belg er mee omgaat.

sep vanmarcke
  • Sep Vanmarcke Sep Vanmarcke

Wat zou hij graag weer eens met een gezond lijf en zonder pech onderweg vlammen in de hem zo geliefde Vlaamse voorjaarskoersen. Maar er is altijd wel iets met Sep Vanmarcke, de afgelopen jaren. Mede daardoor heeft hij nog geen monument op z'n erelijst staan.

En ook dit seizoen dreigt het weer in de soep te lopen. Vanmarcke begon het seizoen al met een grote trainingsachterstand door knieproblemen en een pas lat ontdekt breukje in het scheenbeen. Als klap op de vuurpijl werd hij tijdens zijn meest recente hoogtestage op Tenerife ook nog eens 'dubbel ziek'. Hij vertelt erover in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad.

"Ik ben halverwege de stage ziek geworden, had plots koorts. Voor de rest had ik amper ziektesymptomen. Toch werd beslist om te verhuizen naar een hotel onderaan de berg om daar het lichaam te laten rusten. Dat lukte en finaal voelde ik mij weer goed. Maar na mijn thuiskomst begon ik mij weer slecht te voelen. Na overleg met de ploegleiding zijn we overeengekomen dat koersen in deze omstandigheden uit den boze is. Wat een pechseizoen opnieuw..."

Vanmarcke moest vanwege een verkoudheid eerder dit seizoen ook al passen voor Omloop Het Nieuwsblad. "Die verkoudheid was een opdoffer, maar ik kon op stage vertrekken om de andere voorjaarswedstrijden voor te bereiden. Ik had bewust voor die nieuwe weg gekozen en geen Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico op het programma gezet. Ik wou iets anders proberen om toch die toppers te proberen kloppen. Die hoogtestage zou mij extra sterk maken, of dat hoopte ik toch. En ik was al vaak ziek of met blessures uit die rittenkoersen gekomen. Het is helaas weer anders verlopen", sipt Vanmarcke.

Focus nu op Parijs-Roubaix

Het is dus allesbehalve voor de eerste keer dat Vanmarcke met zoveel onfortuin te maken krijgt in of net voor het Vlaamse voorjaar. Ziektes, veel valpartijen en andere pech. Zo reed hij in de afgelopen Parijs-Roubaix maar liefst drie keer lek. Toch is dat de koers waar hij zich nu op richt.

"Ik moet eerlijk zijn: het ziet er nu niet zo best uit. Maar wie weet kan het snel keren. Dat Parijs-Roubaix dit jaar een week later wordt gereden, na de Amstel Gold Race, is een voordeel. Ik heb al bewezen dat ik mij ongelooflijk kan focussen op die wedstrijd. Maar dan mag alle pech wel stoppen. Je moet de situatie aanvaarden en proberen verder te kijken. Maar het is best lastig."