Wereldkampioene Balsamo troeft Lorena Wiebes af in Exterioo Brugge-De Panne Classic: 'Ik miste een spaak'

De Nederlandse sprintster maakte van alles mee onderweg en vertelt daarover.

elisa balsamo

Een dag na de mannen reden ook de vrouwen hun wedstrijd door van Brugge naar De Panne, zodat de Driedaagse nu een soort gemengde tweedaagse is - bij de vrouwen heet-ie officieel Exterioo Classic Brugge-De Panne.

Waar het bij de mannen een millimetersprint tussen Tim Merlier en Dylan Groenewergen werd, was er bij de vrouwen een duel tussen Lorena Wiebes en wereldkampioene Elisa Balsamo.

Ze overleefde een massale valpartij op 16 kilometer van de meet waarbij een groot deel van het peloton werd opgehouden - en er een paar vrouwen ongewild in de struiken langs de weg werden getorpedeerd.

Een uitgedund peloton zette koers naar de West-Vlaamse kustplaats. Verschillende dames probeerden nog een sprint te ontlopen, maar werden vakkundig 'gearresteerd' door Team DSM. In de laatste kilometers legde iedereen zich neer bij een sprint en maakten ook andere ploegen tempo.

Een val op 2,5 kilometer van een Italiaanse roet in het eten voor Wiebes, want ze moest een extra inspanning doen om weer aansluiting te krijgen.

Die krachtsinspanning zorgde ervoor dat Balsamo relatief vrij simpel naar de zege kon sprinten met anderhalve fietslengte voorsprong. Wiebes werd wel tweede. Met Lonneke Uneken van SD Worx op de vierde plaats was er nog een tweede Nederlandse in de top 5.

De top 10 van de dag

Na afloop legde Wiebes uit wat er allemaal gebeurd was. "Die grote val op 16 kilometer kon ik zelf niet ontwijken, maar ze raakten wel m'n wiel, waardoor ik een spaak miste. En er was ook geen tijd meer om van fiets te wisselen. Door die laatste val raakte ik Charlotte Kool kwijt, die normaal gesproken m'n lead-out is. Daardoor kwam ik wat te vroeg in de wint. Het was superchaotisch."

Maar ze wilde het toch niet allemaal als excuus gebruiken en vond het mooi om eens tegen Elisa Balsamo te sprinten. "Het is leuk om zo te battelen met elkaar. Deze keer was Elisa de sterkste. Ze is natuurlijk niet voor niets de wereldkampioene."

Zondag staat de volgende World Tour-wedstrijd voor vrouwen op het programma. Dan rijden ze Gent-Wevelgem - ze finishen na de mannen, zo rond een uur of half zeven.

Nieuws
  • Cor Vos